Joachim Gérard verliest van nummer 1 op Australian Open: "Het lag vooral aan mezelf"

  Joachim Gérard speelde al 2 voorbereidingstoernooien na zijn hartklachten op de Paralympische Spelen in Tokio.

  Joachim Gérard heeft zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau bij zijn terugkeer na hartklachten verloren. De 33-jarige rolstoeltennisser ging onderuit in 2 sets tegen de Japanse nummer 1 van de wereld Shingo Kunieda: 6-4, 6-2. Geen halve finale dus voor de titelverdediger.

  Gérard kende een bewogen 2021. Hij won vorig jaar zijn eerste grandslamtitel met de Australian Open, enkele maanden later gevolgd door een tweede in Wimbledon. De Paralympische Spelen moesten de kers op de taart worden, maar daar liep het mis.

  De nummer 5 van de wereld kreeg er af te rekenen met een hartfalen. Gérard besliste om zijn carrière voort te zetten met een defibrillator. Sinds november traint hij weer, Melbourne is zijn eerste grote afspraak na 2 voorbereidingstoernooien in Hume de voorbije weken.

  Kunieda vandaag in zijn eerste ronde (de kwartfinale) was dan geen cadeau. Kunieda kruist al jarenlang het pad van Gérard en is niet voor niks nummer 1. In Tokio pakte de Japanner ook paralympisch goud. In 29 duels kon Gérard Kunieda maar 7 keer kloppen.

  In het dubbel komt Gérard in Australië nog in actie aan de zijde van de Fransman Stéphane Houdet. Als tweede reekshoofd nemen ze het op tegen Kunieda en de Argentijn Gustavo Fernandez.

  "Heb mentaal en fysiek nog werk"

  Gérard zat met gemengde gevoelens, tussen ontgoocheling en realisme. "Ik heb match vooral zelf verloren", gaf hij toe. "Kijk je naar de statistieken, dan heb ik heel goed geserveerd. Ik had 71 % op de eerste ballen, maar jammer genoeg niet op de belangrijke momenten."

  "Ik kon ook maar 1 van mijn 9 breakballen benutten, hij haalde daar 4 op 10."

   

  "Ik begon heel goed aan de match, maar toen ik het zesde spel verloor, waar ik 0-40 voorstond, ben ik volledig ingestort. Ik bewoog niet meer zo vlot en was te passief, wat tot heel wat fouten leidde. Ik onderging het spel."

  "Van mijn matchbegin ben ik dus erg tevreden, maar over het vervolg ontgoocheld. Ik had veel beter kunnen doen."

  Gérard was wel niet met te veel verwachtingen naar Melbourne gekomen: "Ik wist dat ik nog niet 100 procent was. Tennistiek ben ik heel tevreden, maar mentaal en fysiek is er nog werk. Ik moet weer die energie vinden om er heel de match te staan."