Ga naar de inhoud

Burkina Faso bouwt feestje op Afrika Cup, met dank aan Charleroi-keeper Koffi

Hervé Koffi wordt op de schouders gehesen na de penaltyreeks.

Burkina Faso heeft zich als eerste geplaatst voor de kwartfinales op de Afrika Cup. Tegenstander Gabon ging door de knieën na een zenuwslopende penaltyreeks, waarin Charleroi-doelman Hervé Koffi ook zijn rol had. Ook Tunesië gaat naar de kwartfinales, ten koste van Nigeria.

De 1e helft tussen Burkina Faso en Gabon werd gekruid met 5 gele kaarten, een gemiste strafschop van de Burkinees Bertrand Traoré en ook een doelpunt van de Aston Villa-speler, die zo zijn misser zelf rechtzette.

Ook in het 2e bedrijf regende het gele kaarten, de Gabonees Obissa kreeg dik 20 minuten voor tijd zelfs zijn 2e exemplaar onder de neus geduwd. Met een mannetje minder slaagde Gabon er toch nog in om verlengingen uit het vuur te slepen, dankzij een late owngoal van Guira.

In het halfuur extra werd niet meer gescoord, strafschoppen dus. Daarin trok Burkina Faso na liefst 18 pingels aan het langste eind. Koffi stopte er eentje en zag de laatste Gabonese penalty uiteen spatten op de lat, waarna Ouédraogo Burkina Faso naar de kwartfinales trapte.

Let op Hervé Koffi in de achtergrond na de beslissende penalty:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door corona geteisterd Tunesië verrast tegen Nigeria

In de tweede 1/8e finale heeft Tunesië verrassend Nigeria uitgeschakeld. Verrassend, want Tunesië overleefde de groepsfase maar met de hakken over de sloot en miste bovendien 7 spelers én zijn bondscoach door een corona-uitbraak.

Toch slaagden de Tunesiërs erin om Nigeria, het enige land dat in de groepsfase 9 op 9 gepakt had, uit het toernooi te knikkeren. Een harde knal van kapitein Msakni vroeg in de 2e helft volstond voor de overwinning.

Zaterdag staat Tunesië oog in oog met Burkina Faso in de kwartfinales.

Afrika Cup 2021: eindfase
finale
Senegal Egypte 0-0 (5-3 n.p.)
kleine finale
Burkina Faso Kameroen 3-3 (3-5 n.p.)
halve finales
Burkina Faso Senegal 1-3
Kameroen Egypte 0-0 (1-3 n.p.)
kwartfinales
Gambia Kameroen 0-2
Burkina Faso Tunesië 1-0
Egypte Marokko 2-1

Senegal

 

Equatoriaal-Guinea 3-1
1/8e finales
Burkina Faso Gabon 1-1 (7-6 n.p.)
Nigeria Tunesië 0-1
Guinee Gambia 0-1
Kameroen Comoren 2-1
Senegal Kaapverdië 2-0
Marokko Malawi 2-1
Ivoorkust Egypte 0-0 (4-5 n.p.)
Mali Equatoriaal-Guinea 0-0 (5-6 n.p.)