Ook Kompany wou Vermaelen graag in staf: "Maar ik was een jaar te vroeg met mijn vraag"

  Thomas Vermaelen en Vincent Kompany zij aan zij bij de Rode Duivels.

  Met Thomas Vermaelen stapt opnieuw een Rode Duivel van de "Gouden Generatie" in het trainersvak. De verdediger wordt assistent van Roberto Martinez bij de nationale ploeg. Vincent Kompany is vol lof over de stap die zijn voormalige kompaan in de Belgische defensie nu zet.

  Van het team dat brons veroverde op het WK 2018 is Thomas Vermaelen de 2e speler die nu in het trainersvak stapt, na Vincent Kompany. De huidige coach van Anderlecht was vrijdag op zijn wekelijkse persbabbel vol lof over Vermaelen.

  "Hij heeft een prachtige carrière gehad. Ik heb altijd met hem meegevoeld, omdat hij net als ik vaak gesukkeld heeft met blessures en ook altijd teruggekomen is. Op zijn 28e was hij bij wijze van spreken afgeschreven, maar toch heeft hij daarna nog bij Barcelona gevoetbald", aldus Kompany.

  "Thomas was een groot talent en een voorbeeldige prof. Door zijn vele blessures werd zijn talent vaak onderschat. Maar een fitte Vermaelen had bij Barcelona altijd zijn plaats in de verdediging gehad, naast Piqué. Daar bestaat geen twijfel over."

  "Vorig jaar was hij er nog bij op het EK en heeft hij heel goed gespeeld. Na zo'n lange carrière kan ik alleen maar chapeau zeggen voor wat hij gepresteerd heeft. Als ploegmaat was hij fenomenaal, zowel op als naast het veld. Daar kan ik niet genoeg lof over hebben."

  Vermaelen wordt nu de rechterhand van bondscoach Martinez. "Hij was een goeie speler en kan nu heel natuurlijk die rol als coach binnenstappen. Onder Martinez gaat hij heel veel leren en hij zal ook zelf zijn bijdrage kunnen leveren aan de groep", is Kompany overtuigd.

  "Het is een fantastische keuze van Martinez. Vermaelen kan deze groep een stap verder laten gaan. Ik ben content en ik hoop dat het niet de laatste speler is van onze generatie die deze stap zet."

   Als ploegmaat was hij fenomenaal, zowel op als naast het veld.

  Vincent Kompany over Thomas Vermaelen

  Kompany gaf tijdens zijn persconferentie zelfs toe dat hij ook al bij Vermaelen had gepolst om zijn technische staf bij Anderlecht te versterken. "Maar ik was een jaar te vroeg met mijn vraag", lachte hij. 

   

  "Thomas wou graag nog wat voetballen. Bovendien is het niet eenvoudig om bij een club te beginnen. Je werkt iedere dag van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Dan start je beter bij een nationale ploeg. (lacht) Nu kan hij genieten van wat extra vakantie."