Hoe Union niet wakker ligt van bijzonder vierluik dankzij Carpe Diem-mentaliteit

  Union speelt in 14 dagen tegen Genk, Club Brugge, Anderlecht en Antwerp.

  Competitieleider Union staat voor een indrukwekkend vierluik. In 14 dagen tijd staat het oog in oog met Racing Genk, Club Brugge, Anderlecht en Antwerp. Bij Union lijkt niemand onder de indruk van wat op hen afkomt. In het Dudenpark  plukken ze de dag. “Deze feel good story mag niet verlammend werken."

  The proof of the pudding is in the eating

  Union-voorzitter Alex Muzio is een Brit. In zijn thuisland bestaat er een leuke uitdrukking voor belangrijke momenten. “The proof of the pudding is in the eating”.

   

  Over het Kanaal drukken ze er mee uit dat de echte waarde van iets blijkt uit concrete resultaten en niet uit theorieën.

   

  Met de aankomende competitieduels tegen Genk, Club Brugge, Anderlecht en Antwerp zal de theorie dat Union kampioen kan worden dit seizoen, getest worden. Vooral omdat het bijna zeker duels zijn die we in de Champions Play-off terug zullen zien.

   

  Diezelfde Alex Muzio houdt ook van statistieken. Hij leerde Union-eigenaar Tony Bloom kennen toen hij werkte voor diens databedrijf Starlizard. De statistieken van Union maken de topclubs ondertussen ongerust, daar mag u zeker van zijn.

  Het verbaast me niet dat Union zich blijft manifesteren. Dat heb ik intern al vaak aangehaald.

  Club Brugge-manager Vincent Mannaert

  Op stage in Spanje liet Vincent Mannaert, de manager van Club Brugge, daar geen twijfel over bestaan. “Het verbaast me niet dat Union zich blijft manifesteren. Dat heb ik intern al vaak aangehaald.”

   

  “Een belangrijke parameter voor mij is het doelpuntensaldo. Wie scoort het meest? En vooral: wie krijgt de minste doelpunten tegen? Daar staat Union al een heel jaar met vlag en wimpel bovenaan.”

   

  Met 54 gemaakte goals heeft Union inderdaad de beste aanval én het heeft met 20 tegengoals ook de beste verdediging.

   

  Vreemd is het niet dat Mannaert naar het doelsaldo kijkt. De afgelopen zes seizoenen werd telkens de club kampioen die in de reguliere competitie het beste doelsaldo had. AA Gent was in 2015 de laatste uitzondering.

  “Waarom zouden we ons druk opleggen?”

  Bij Union zelf houdt iedereen de boot af. Uit de mond van Felice Mazzu klinkt al weken hetzelfde bekende voetbalriedeltje: “de club bekijkt het match per match”.

   

  “Het grote mentale verschil tussen ons en de ploegen waartegen we gaan spelen is dat wij iets willen neerzetten, maar bij hen is het van moeten”, zei Felice Mazzu na de match tegen Seraing.

   

  Schone schijn of niet? “Neen”, zegt CEO Philippe Bormans. “We hebben in het begin van het seizoen al gezegd dat we geen rustig seizoen willen. Momenteel beleven we een sprookje, maar waarom zouden we ons druk laten opleggen?”

  De druk ligt bij de anderen. Zij moeten tonen dat ze de promovendus aankunnen.

  CEO Union, Philippe Bormans

  “Wat voor ons telt, is goed voetbal, elke wedstrijd proberen te winnen en de spelers zien groeien. Voor de rest zullen we wel zien. We moeten er als bestuur over waken dat deze feel good story – die ook door de media gecreëerd wordt - niet verlammend gaat werken.”

   

  In dat opzicht heeft het bestuur een perfect verlengstuk aan Felice Mazzu. De trainer staat bekend als een meestermotivator en heeft een ploeg gesmeed die voor elkaar door het vuur gaat en geen kapsones kent. Een succesformule die Mazzu ook bij Charleroi al toepaste.

   

  Mazzu zal nog niet denken aan Club, Anderlecht en Antwerp. Wat nu telt, is Genk. Hij zal deze week zijn persoonlijke revanchegevoelens en alles wat daarover eventueel in de media verschijnt proberen over te brengen op zijn spelers, zodat ook zij het zien als een onrecht dat rechtgezet moet worden.

  4 op 12 in de heenronde

  In de heenronde pakte Union 4 op 12 tegen zijn volgende vier tegenstanders. Op het veld van Anderlecht werd gewonnen en in Genk gelijk gespeeld.

   

  In eigen stadion tegen Club Brugge en Antwerp werd verloren, maar wel telkens met maar 1 goal verschil. Zowel Philippe Clement als Brian Priske gaf na die matchen toe dat Union meer had verdiend.

   

  “De druk ligt bij de anderen”, vindt ook Philippe Bormans. “Zij moeten tonen dat ze de promovendus aankunnen."

   

  “Ik voel wel dat het respect voor ons traject gegroeid is. In 1B was er nog argwaan en werden we gezien als een club van buitenlandse investeerders. Nu hebben ze gemerkt dat we geen topclub met een enorm stadion of budget willen worden. We willen wel een filosofie uitdragen.”

   

  Misschien dat Mazzu de artikels over de nederlagen tegen Club en Antwerp nog eens bovenhaalt om zijn spelers de komende dagen te motiveren. Maar dat is pas voor na het weekend. Eerst Genk. Match per match. Carpe Diem.