Eerste profgamer baant zich een weg naar de echte Formule 2

  De jonge Turk Cem Bolukbasi volgde niet de gewone weg.

  De 23-jarige Cem Bolukbasi mag zichzelf de eerste e-sporter noemen die doorstoot naar de echte wereld van de Formule 2. De jonge Turk wist zich een plek te verzekeren voor het volgende seizoen van het F2-kampioenschap. Hij zet daarmee de deur op een kier voor andere simracers.

  Geloof het of niet maar professioneel gamen is zowel mentaal als fysiek een zware sport. Een studie van de Duitse Sportuniversiteit toonde aan dat het lichaam van een e-sporter ongeveer hetzelfde doorstaat als dat van een Formule 1-coureur.

   

  Tijdens wedstrijden halen e-sporters een hartslag van maar liefst 160 tot 180 slagen per minuut, teken van een zware inspanning. Toch gebeurde het nooit eerder dat een professionele gamer de sprong maakte naar de traditionele variant van hun sport. Tot nu, tenminste. 

  Ik ben de eerste gamer die de stap maakt naar de traditionele sport, en sowieso niet de laatste

  Cem Bolukbasi

  Cem Bolukbasi begon zijn professionele carrière als e-sporter in 2017 en maakte al snel furore als virtuele Formule 1-racer. In 2021 kreeg hij de kans om echte Formule 2-auto’s te testen en plaatste hij zich voor het komende Formule 2-kampioenschap voor Charouz Racing System. 

   

  “Zonder de Formule 1-esport had ik nooit de kans gehad om in een echte racewagen te stappen,” vertelt Bolukbasi. “Ik ben de eerste gamer die de stap maakt naar de traditionele sport en sowieso niet de laatste. Als het mij lukt om door te breken in de Formule 2, moet iedereen het kunnen.” 

   

  “Ik moet het allemaal wel nog een beetje verwerken,” zegt Bolukbasi.

   

  “Langzaamaan begin ik te beseffen dat mijn grote droom eindelijk werkelijkheid werd. Het is moeilijk om in woorden uit te drukken, maar ik ben ontzettend gelukkig.” 

   

  Een volgende test voor Bolukbasi komt er in Bahrain, begin maart. Het reguliere F2-seizoen gaat twee weken later van start.