Deze 19 Belgen zijn geselecteerd voor de Winterspelen 2022 in Peking

  België vaardigt 19 atleten af naar Peking. Dat heeft het BOIC vandaag bekendgemaakt. Twee atleten werden onder voorbehoud geselecteerd, maar de rechter bekrachtigde de selectie van snowboardster Evy Poppe en skiër Dries Van den Broecke. De Winterspelen beginnen vanaf 4 februari in Peking.

  België trekt met 19 atleten (plus twee reserves) naar Peking voor de Winterspelen (4 tot 20 februari). Die Belgen treden aan in 9 sporten. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) maakte de selectie vrijdag officieel bekend.

   

  Team Belgium wordt gevormd door drie alpineskiërs (Armand Marchant, Sam Maes, Dries Van den Broecke), vijf biatleten (Florent Claude, Tom Lahaye-Goffart, César Beauvais, Thierry Langer, Lotte Lie), twee bobsleesters (An Vannieuwenhuyse, Sara Aerts), een langlaufer (Thibaut De Marre), een skeletoni (Kim Meylemans) en een snowboardster (Evy Poppe). 

   

  Eind december maakte het BOIC al een eerste selectie bekend met zes atleten: kunstschaatsster Loena Hendrickx, snelschaatsers Bart Swings, Sandrine Tas en Mathias Vosté, en shorttrackers Hanne en Stijn Desmet. Olav Spahl is chef de mission.   

   

  De selecties van Dries Van den Broecke en Evy Poppe waren onder voorbehoud van een rechterlijke uitspraak, hun selectie werd aangevochten door respectievelijk Tom Verbeke en Loranne Smans. Maar de rechter gaf hen ongelijk. België had ook bij de vrouwen een quotaplaats in het alpineskiën, maar er werd beslist om niemand te selecteren.

   

  Pjotr Dielen is reserve voor het aflossingsteam in het biatlon, Kelly Van Petegem is reserve bij het bobsleeteam.

  Dit is de Belgische olympische selectie

  alpineskiën
  Armand Marchant slalom, reuzenslalom, super-G
  Sam Maes slalom, reuzenslalom
  Dries Van den Broecke slalom, reuzenslalom
  biatlon
  Lotte Lie individuele nummers
  Florent Claude individuele nummers + estafette
  Thierry Langer individuele nummers + estafette
  Tom Lahaye-Goffart individuele nummers + estafette
  Cesar Beauvais individuele nummers + estafette
  bobslee
  Belgian Bullets (An Vannieuwenhuyse/Sara Aerts) vrouwenbob
  kunstschaatsen
  Loena Hendrickx  
  langlaufen
  Thibaut De Marre 15 km klassieke stijl, skiatlon (2x15 km), 50 km klassiek, sprint
  schaatsen
  Sandrine Tas 500m, 1.000m, 1.500m + massastart 
  Bart Swings 1.500m, 5.000m, 10.000m + massastart
  Mathias Vosté 1.000m + 1.500m
  shorttrack
  Hanne Desmet 500m, 1.000m + 1.500m
  Stijn Desmet 500m, 1.000m + 1.500m
  skeleton
  Kim Meylemans  
  snowboard
  Evy Poppe slopestyle + big air

  Delegatieleider Olav Spahl wil in 2022 beter doen dan 2018

  In Peking mikte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) aanvankelijk op de grootste delegatie ooit op de Winterspelen, maar door onder meer de niet-kwalificatie van twee shorttrackteams en de blessure van snowboarder Seppe Smits komt Team Belgium uit op 19 atleten. 

   

  Op de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang vaardigde België 22 atleten af, de ruimste delegatie sinds 1936. Dat jaar waren er 27 Belgische wintersporters in het Duitse Garmisch-Partenkirchen, de grootste Belgische selectie tot dusver.

   

  Bart Swings is in Peking de grootste Belgische medaillekandidaat. Vier jaar geleden snelde hij in Pyeongchang naar zilver op de massastart. Op die massastart, dat voor de tweede keer op het olympisch programma staat, is Swings in Peking een van de favorieten.

   

  Olav Spahl wil in Peking beter doen dan 4 jaar geleden, dan vooral op het vlak van top 8-plaatsen. "Ik zie potentieel voor 5 tot 8 olympische diploma's", zei delegatieleider Spahl. In Pyeongchang behaalde enkel Bart Swings een plaats in de top 8: zowel op de massastart, 1.500, 5.000 en 10.000 meter lukte dat.