Parcours Tirreno-Adriatico: 14.000 hoogtemeters en geen traditionele slottijdrit

  Tadej Pogacar kroonde zich vorig jaar tot eindwinnaar voor Wout Van Aert en Mikel Landa.

  Titelverdediger Tadej Pogacar (UAE) en zijn concurrenten weten sinds vandaag wat hen te wachten staat in Tirreno-Adriatico (7-13 maart). Zonder de traditionele slottijdrit en met een nieuwe datum breekt de Italiaanse rittenkoers met enkele tradities.

  • Nieuwe datum: Normaal begint Tirreno-Adriatico 3 dagen na Parijs-Nice. Maar dit jaar valt de Italiaanse rittenkoers vroeger op de kalender (7-13 maart). Daags na Parijs-Nice begint het spektakel al in Italië.

   Voor het eerst eindigt de Tirreno daardoor op een zondag en niet tijdens de week. Daardoor gaapt er een gat van 5 volle dagen tussen het einde van de Tirreno en Milaan-Sanremo. In dat gat valt trouwens Milaan-Turijn, dat de voorbije jaren een herfstklassieker was.

  • Zwaarder parcours: De renners krijgen dit jaar liefst 14.000 hoogtemeters, een record voor de Tirreno. De zwaarste missie ligt op de voorlaatste dag: in de koninginnenrit moeten de renners dan 2 keer over de Monte Carpegna.

  • Geen traditionele slottijdrit: Het doek over de Tirreno valt normaal gezien in de korte tijdrit naar San Benedetto del Trento. Maar dit jaar kiest de organisatie op de slotdag voor een rit in lijn op maat van de sprinters.

  • Een blik op alle etappes: Openen doet de Tirreno met een tijdrit van 13,9 km. De sprinters krijgen 2 kansen: in de 3e en 7e rit.

   De punchers komen ook 2 keer aan hun trekken: in de 4e en de 5e rit. De 2e etappe is voor de heuvelrenners, de 6e etappe is de koninginnenrit.

  • Belangrijkste deelnemers (voorlopig): Julian Alaphilippe, Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Damiano Caruso, Sonny Colbrelli, Arnaud Démare, Remco Evenepoel, Caleb Ewan, Jakob Fuglsang,  Wilco Kelderman,  Vincenzo Nibali, Tadej Pogacar, Richie Porte, Jonas Vingegaard en Elia Viviani.