Het zware schema van de Belgian Cats op weg naar het WK: ver vliegen en diep gaan

  De Belgian Cats weten wat hen begin februari te doen staat: vliegen en presteren.

  3 wedstrijden in 4 dagen, op het scherp van de snee. De Belgian Cats weten wat hen te doen staat tussen 10 en 13 februari. Met matchen in Washington en een extra trip richting de Dominicaanse Republiek is de weg naar het WK later dit jaar in Australië plots niet meer zo vanzelfsprekend. 

  Ver vliegen en diep gaan

  De Belgian Cats zullen diep moeten gaan in de laatste WK-voorronde. Op 10 februari wacht in Washington het duel met Puerto Rico, een dag later volgt de clash met de Verenigde Staten.

   

  Daarna nemen de Cats het vliegtuig naar de Dominicaanse Republiek, waar ze op 13 februari hun laatste match tegen Rusland moeten afwerken. 

   

  Veel gereis en veel gedoe voor de Cats. En vooral ook één match meer in de benen voor een mogelijk beslissend duel met Rusland, dat slechts twee matchen moet spelen.

   

  "Na die eerste twee wedstrijden in Washington moeten we een vlucht nemen van 3,5 uur en er een uurtje tijdsverschil bij rekenen. Rusland heeft dus een competitief voordeel in deze formule. Maar we zullen er het beste van proberen te maken", zegt Koen Umans, de general manager van de Belgian Cats.

   

  "We hadden twee oplossingen voorgesteld om dit probleem op te lossen: een toernooi op een andere locatie. Zo worden er ook toernooien in Servië en Japan gespeeld. Gezien het vaccin-risico (het corona-vaccin dat de Russinnen gekregen hebben wordt niet erkend in de VS, red) had Rusland in een van die twee landen kunnen spelen."

   

  "Ons tweede voorstel was om een WK te organiseren met 16 landen. Maar om financiële redenen kan dat niet. Er zijn verplichtingen tegenover rechtenhouders en sponsors. Plus: een groter WK betekent een substantiële meerkost voor de organisator."

  Of die vele vliegkilometers verantwoord zijn, is een andere discussie, maar de gedrevenheid van de speelsters maakt dat ze dit graag zullen doen.

  Koen Umans

  "Match tegen de VS niet laten schieten"

  Vanop een afstand zou je kunnen zeggen: stel je beste ploeg op in de openingsmatch tegen Puerto Rico en in de slotpartij tegen Rusland. Zo zou je je beste speelsters kunnen sparen voor het duel tussendoor met de Verenigde Staten.

   

  Maar zo ziet een sportman het niet, zegt Koen Umans. "Het is een uitdaging voor elke speelster om tegen de VS te spelen en daar goed tegen te spelen. We willen ook tegen de Amerikanen een goed resultaat neerzetten en die match niet laten schieten."

   

  "We zullen er alles aan doen om het initiatief bij ons te houden. Met goeie prestaties tegen Puerto Rico, de VS en Rusland kan dat. Met twee overwinningen zijn we altijd geplaatst voor het WK."


  De vliegkilometers lopen alvast op. Umans: "We zullen ongeveer 18.000 kilometer in het vliegtuig afgelegd hebben. Reken daarbij nog de extra verplaatsingen die bepaalde speelsters moeten maken om van hun club naar ons te komen."

   

  "Zo mag je bij Emma Meesseman in totaal een 25.000 kilometer rekenen. Of dat verantwoord is, is een andere discussie, maar de gedrevenheid van de speelsters maakt dat ze dit graag zullen doen."