Ga naar de inhoud

Hermien Vanbeveren over het afscheid van Justien Odeurs: "Ze willen signaal geven aan jonge meisjes"

Justien Odeurs stopt op haar 24e al bij de nationale ploeg.

Doelvrouw Justien Odeurs heeft de deur bij de Belgische voetbalploeg definitief dichtgetrokken. Hermien Vanbeveren, die de Red Flames voor Sporza op de voet volgt, is niet verbaasd over deze beslissing. "Ze was in haar eer gekrenkt."

Dit komt misschien over als een plotse beslissing van Justien Odeurs, maar dat was het zeker niet. Ze was hier al minstens 7 maanden mee bezig. Haar niet-selectie voor de Red Flames in oktober was de druppel.

 

Ze ervaart het als respectloos hoe ze zo plots uit de ploeg is gezet én vooral hoe dat is aangebracht. Volgens Odeurs zelf is dat niet al te diplomatisch gebeurd, maar zelf kunnen we daar enkel naar gissen.

 

Ook naar de reden kunnen we enkel gissen. Dat ze niet fit genoeg is en er niet voor leeft om international te zijn. Dat zal het standpunt van de technische staf zijn. Maar was dat dan in een paar weken opgelost, want in november was ze er ineens wel weer bij?

 

Odeurs werkt naast het voetbal ook in de horeca. Zelf ziet ze daar geen probleem in, maar ik kan me voorstellen dat dat in de ogen van de mensen bij de bond moeilijk te rijmen valt met een carrière als voetbalspeelster, en zeker bij de Red Flames.

De bond zal zeggen dat ze niet fit genoeg is om international te zijn. Maar was dat dan een paar weken later niet meer zo?

Hermien Vanbeveren

Bond wil het vrouwenvoetbal professioneler maken

Het is duidelijk dat de technische staf van de nationale ploeg - het gaat dan niet enkel over bondscoach Ives Serneels - een signaal wil geven aan de jonge speelsters, aan meisjes die de ambitie hebben om bij de Red Flames te geraken.

 

Om het vrouwenvoetbal in België professioneler te maken, eisen ze ook een zekere professionaliteit van de speelsters. Ze brengen een maatstaf aan en maken duidelijk wat de gevolgen zijn als je daar niet aan voldoet.

 

Anderzijds kan ik de beslissing van Odeurs óók begrijpen. Ze ging van eerste keuze plots naar een niet-selectie. Stel je voor dat Thibaut Courtois plots niet meer opgeroepen zou worden, zonder uitleg.

 

Die beslissing moet hard aangekomen zijn bij haar, het heeft haar in haar eer gekrenkt.

 

Beide partijen laten de deur dan wel op een kier voor een terugkeer, maar ik denk dat dit wel definitief is. Bij de bond hebben ze die lat gelegd en daar kunnen ze niet meer van terugkomen.

Wie zal er nu in doel staan?

Met Justien Odeurs verliezen de Red Flames een goeie doelvrouw én ook een van de sfeermakers in de groep. Sowieso had ze altijd haar plaats in de ruime selectie.

 

Met Nicky Evrard heeft België nog een andere goeie doelvrouw. Zij was al een tijdje de nummer 1, maar verloor haar plaats na de pijnlijke nederlaag tegen Zwitserland. De voorbije 4 matchen heeft ze niet echt fouten gemaakt. Ze stopte zelfs tot 2 keer toe een strafschop.

 

Met Diede Lemey staat er nog een andere speelster te popelen om een kans te krijgen. Lemey heeft daar heel wat argumenten voor, want ze is bij Sassuolo - de nummer 3 in Italië - een vaste waarde. 5 keer hield ze al de nul, niemand in Italië deed beter, en ze heeft ook het beste save-percentage.

 

Ten slotte is er ook nog Lisa Lichtfus, die vroeger voor Standard speelde en nu voor Dijon uitkomt. Daar is ze eigenlijk de nummer 2, al deed ze het onlangs wel erg goed in de beker. Maar ze speelt momenteel dus weinig.

 

Sportief zal de impact van de beslissing van Odeurs dus nog wel meevallen voor de Flames. Ik denk ook niet dat hier iets van zal blijven hangen in de groep, net zoals Tessa Wullaert dat vermeende relletje rond de Gouden Schoen snel de kop heeft ingedrukt. Maar ze zullen er de volgende keer dat ze samenkomen zeker over moeten praten.

 

Hermien Vanbeveren