FIFA wil hamstergedrag aan banden leggen en hervormt huurregels

  Lommel behoort tot de groep rond Manchester City en beschikt over enkele huurlingen.

  Wordt het de komende jaren minder interessant om als (rijke) club een satellietclub te hebben? Grotere teams stallen hun veelal jonge spelers vaak bij een kleiner broertje om hen daar te laten rijpen en daar later de vruchten van te plukken. Maar de wereldvoetbalbond FIFA wil snoeien in het aantal huurcontracten.

  De FIFA kondigde enkele jaren geleden al aan dat het de spelregels rond huurcontracten zou aanpassen, maar onder meer door de coronapandemie liep de aanpassing vertraging op.

   

  Vanaf 1 juli zou het nieuwe reglement wel gehanteerd moeten worden. Met de nieuwe regels wil de FIFA "de ontwikkeling van jonge spelers stimuleren, het competitieve evenwicht verbeteren en het hamsteren van spelers ontmoedigen".

   

  De FIFA voorziet dat een club voortaan slechts drie spelers bij dezelfde club mag stallen, wat ingaat tegen de belangen van zogenaamde "satellietclubs". 

   

  Die worden door grote ploegen gebruikt om (vaak jonge) spelers te plaatsen die bij hen niet aan de bak komen. Dat is onder meer het geval bij Monaco en Cercle Brugge.

   

  De FIFA gaat ook snijden in het aantal spelers dat een club elk seizoen mag uitlenen of huren. Voor het seizoen 2022-2023 worden er dat acht en het aantal zakt vanaf juli 2024 naar zes. Daarnaast wordt de duur van een huurcontract beperkt in de tijd tot een jaar en komt er een verbod op onderverhuur.

   

  De nieuwe reglementen hebben geen betrekking op spelers jonger dan 21 jaar of spelers die door de club zijn opgeleid, preciseert de FIFA. Op nationaal niveau gunt de FIFA de bonden een periode van drie jaar om in regel te komen met de nieuwe voorschriften.