Voormalig Bloso-voorzitter Carla Galle (73) is overleden

  Carla Galle stond tussen 1991 en 2013 aan het hoofd van een van de belangrijkste sportorganisaties van ons land.

  Na een lange ziekte is voormalig Bloso-voorzitter Carla Galle overleden. Ze begon haar carrière als topzwemster en belandde in de jaren 90 via de politiek aan het hoofd van een van de belangrijkste sportorganisaties van ons land.

  Voormalig topzwemster Carla Galle is overleden

  Van het zwembad naar de politiek

  Carla Galle was eind jaren 60 een van de toonaangevende zwemmers in België. Ze specialiseerde zich in de wisselslag en vrije slag en nam ook deel aan de Olympische Spelen van 1968.

   

  Na haar actieve carrière sprong ze in een ander bad. Via haar familielid Marc Galle, die jarenlang een van de belangrijke figuren in de socialistische partij was, raakte ze ook geïnteresseerd in de politiek.

   

  Galle werd partijsecretaris van de SP en leerde in die periode ook haar latere partner Karel Van Miert kennen.

   

  Vanaf 1991 combineerde Galle haar functie binnen de partij met die van voorzitter van Bloso,  wat tegenwoordig Sport Vlaanderen heet. 23 jaar lang zette ze de lijnen uit van het Vlaamse topsportbeleid.

   

  "Heeft er iemand bestuurlijk meer betekend voor de olympische topsport in dit land(sdeel)?", vraagt sportjournalist Hans Vandeweghe zich retorisch af op twitter.

   

  Op het einde van haar carrière raakte Galle via haar partner Van Miert ook betrokken in het beroemde Agusta-schandaal. In 2002 werd ze veroordeeld voor valsheid in geschriften, maar een jaar later werd ze in beroep vrijgesproken.

   

  Galle was een heel uitgesproken figuur, die jarenlang heeft gewogen op het (sport)beleid in ons land. De laatste jaren had ze zich helemaal teruggetrokken. Ze was ook al een tijdje ziek en werd uiteindelijk 73 jaar.

  "Van groot belang voor het Vlaamse en Belgische sportlandschap"

  "Met het overlijden van Carla Galle verliest de sportwereld niet alleen een voormalig topzwemster en olympiër, maar ook een sterke figuur die van groot belang is geweest voor het Vlaamse en Belgische sportlandschap", reageert het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.

   

  "Het BOIC is zeer dankbaar voor de intense samenwerking die er gedurende vele jaren is geweest aan het hoofd van het toenmalige Bloso."

  De piepjonge Carla Galle als zwemster

  Carla Galle met Tia Hellebaut.

  Ruime reportage met zwemster Carla Galle uit 1968:

  Hugo Camps op zoek naar Carla Galle uit 1993: