Ga naar de inhoud

Winterspelen 2022: 6 Belgen zijn al zeker, wie mag nog dromen van Peking?

Op 4 februari wordt de olympische vlam aangestoken in Peking voor de Winterspelen. Het BOIC selecteerde officieel al 6 Belgen om ons land te vertegenwoordigen. Vrijdag komen daar wellicht 14 landgenoten bij. 

alpineskiën: 1 vrouw en 3 mannen

In het alpineskiën heeft België 4 quotaplaatsen verworven voor de Winterspelen: 1 bij de vrouwen en 3 bij de mannen. Dat betekent niet automatisch dat België ook 4 skiërs naar Peking zal sturen.

 

De grootste kandidate om voorgedragen te worden bij de vrouwen is Kim Vanreusel, die er ook al bij was 4 jaar geleden in Pyeongchang.

 

Bij de mannen lijken Armand Marchant en Sam Maes zeker van hun plaats in Peking. Voor het eventuele derde ticket komen vooral Dries Van den Broecke en Tom Verbeke in aanmerking.

biatlon: 1 vrouw, 4 mannen en estafetteploeg

De Belgische biatleten hebben het de afgelopen maanden goed gedaan en zo mag België 1 vrouw en 4 mannen naar Peking sturen. Die mannen mogen ook deelnemen aan de estafette (4x7,5km).

 

De selectie van Lotte Lie bij de vrouwen wordt vrijdag officieel gemaakt door het BOIC. Bij de mannen zijn Florent Claude, Tom Lahaye-Goffart en Cesar Beauvais zo goed als zeker van hun plekje. Normaal zou Thierry Langer daar zeker ook bijhoren, maar het is afwachten hoe hij herstelt van een voetbreuk. Pjotr Dielen kan zijn vervanger worden, maar sukkelde afgelopen week met ziekte.

bobslee: 1 vrouwenbob

kunstschaatsen: Loena Hendrickx

Loena Hendrickx is een van de 6 Belgen die al officieel geselecteerd zijn door het BOIC om België te vertegenwoordigen in Peking. De kunstschaatsster, die er 4 jaar geleden al bij was in Pyeongchang en 16e werd, bewees het afgelopen jaar dat ze meer dan één stap vooruit heeft gezet.

langlaufen: 1 man

Van de Internationale skifederatie mag België 1 langlaufer selecteren voor Peking. Vier jaar geleden was Thierry Langer (nu biatleet) de Belgische vertegenwoordiger in het langlaufen, nu lijkt de 23-jarige Thibaut De Marre dat te worden. Maar het BOIC moet dat nog bevestigen. 

schaatsen: Bart Swings, Mathias Vosté en Sandrine Tas

Drie Belgen mogen hun schaatsen aantrekken voor het langebaanschaatsen. Bart Swings mag uitkomen op drie afstanden (1.500, 5.000 en 10.000 meter) en zijn favoriete massastart waarop hij 4 jaar geleden zilver veroverde.

 

Mathias Vosté start op de 1.000 en de 1.500 meter en Sandrine Tas heeft bij de vrouwen een ticket beet voor de massastart. Tas staat ook nog op de reservelijst voor de 500, 1.000 en 1.500 meter.

shorttrack: zus en broer Desmet

Met Hanne Desmet en Stijn Desmet heeft België twee ijzers in het vuur in het shorttrack. Broer en zus doen mee met de wereldtop, maar kenden door blessures geen ideale voorbereiding op de Winterspelen.

skeleton: 1 vrouw

Vier jaar geleden was Kim Meylemans de eerste Belgische die in het skeleton deelnam aan de Winterspelen. Ze werd toen 14e en wil dit jaar beter doen. Dat ze dat in haar mars heeft, bewees ze de afgelopen maanden met dichte ereplaatsen in de Wereldbeker. Hopelijk gooit een coronabesmetting geen roet in het eten.

snowboard: 1 vrouw

Voor het eerst sinds 2010 heeft er geen Belgische man als snowboarder zich kunnen kwalificeren voor de Winterspelen. Sebbe De Buck miste de kwalificatie maar net en is eerste reserve. 

 

De Belgische eer op de slopestyle en Big Air moet dan hooggehouden worden door een vrouw. De Belgische snowboardfederatie en het BOIC moeten kiezen of ze Loranne Smans of Evy Poppe daarvoor selecteren.

sport   geselecteerd wordt wellicht geselecteerd
alpineskiën 1 vrouw   Kim Vanreusel
  3 mannen   Armand Marchant, Sam Maes, Dries Van den Broecke of Tom Verbeke
biatlon 1 vrouw   Lotte Lie
  4 mannen   Florent Claude, Thierry Langer, Tom Lahaye-Goffart, Cesar Beauvais of Pjotr Dielen
bobslee vrouwenbob   An Vannieuwenhuyse en Sara Aerts
kunstschaatsen 1 vrouw Loena Hendrickx  
langlaufen 1 man   Thibaut De Marre
schaatsen 1 vrouw Sandrine Tas  
  2 mannen Bart Swings en Mathias Vosté  
shorttrack 1 vrouw Hanne Desmet  
  1 man Stijn Desmet  
skeleton 1 vrouw   Kim Meylemans
snowboard 1 vrouw   Loranne Smans of Evy Poppe