Ticketverkoop voor WK in Qatar gestart: hoe kan ik de Rode Duivels volgen? En wat is de kostprijs?

  Het WK in Qatar sluipt langzaam dichterbij - 306 days and counting. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerde supporters zich inschrijven voor de ticketverkoop van het veelbesproken voetbalfeest. Hoe zit die precies in elkaar? Wat is de kostprijs? En hoe zit het met hotelreservaties en corona? Wij geven een antwoord op de belangrijkste vragen.

  Hoe kan ik tickets kopen?

  Vandaag start de eerste van drie verkoopsperiodes van WK-tickets. Fans kunnen tot en met 8 februari een aanvraag indienen via de officiële website van de FIFA

   

  Daar krijgen supporters drie verschillende opties aangeboden:

   

  • Inschrijven voor individuele tickets tot en met de finale (IMTs)
  • Een pakket waarbij je één specifiek land kunt volgen (TSTs)
  • Een pakket waarbij je vier matchen in verschillende stadions bezoekt (FSTs)

   

  Ten laatste op 8 maart krijgen de fans antwoord of ze ook effectief tickets krijgen. De toekenning gebeurt volledig willekeurig.

   

  Na de officiële WK-loting op 1 april, wanneer het volledige speelschema dus bekend is, start een tweede verkoopsperiode. Later staat ook nog een ultiem verkoopsmoment met overgebleven tickets gepland.

   

  Ook de Belgische voetbalbond zal een specifiek deel van de kaartjes toegewezen krijgen voor de trouwe fans van de Rode Duivels. Het wacht evenwel nog op communicatie van de FIFA.

  Hoeveel kosten de tickets?

  Eerst en vooral zijn er de individuele tickets, verdeeld in drie verschillende prijscategorieën. Supporters kunnen al vanaf 58 euro een groepswedstrijd op het WK in Qatar bijwonen.

   

  Dat is ongeveer een derde goedkoper dan de voordeligste tickets vier jaar geleden in Rusland. Voor de openingswedstrijd beginnen de prijzen uitzonderlijk wel maar vanaf 258 euro. Om de de WK-finale bij te wonen moet u minimaal 526 euro neertellen.

   

  Inwoners van Qatar genieten overigens van een speciaal tarief: vanaf ongeveer 9 euro kunnen zij al een groepwedstrijd bijwonen.

    Categorie 1 Categorie 2 Categorie 3
  Openingsmatch 528 euro 375 euro 258 euro
  Groepsmatchen 187 euro 140 euro 58 euro
  Achtste finale 234 euro 176 euro 82 euro
  Kwartfinale 364 246 euro 176 euro
  Halve finale 817 euro 563 euro 305 euro
  Finale 1374 857 euro 516 euro

  Daarnaast zijn er pakketten om één specifiek land te volgen. Als u de drie groepswedstrijden van de Rode Duivels wilt meemaken in Qatar betaalt u minimaal 193 euro. Dat is meer dan wanneer u de drie tickets individueel zou aankopen door een administratiekost.

   

  Tot en met de achtste finales komt dat op 284 euro. En voor de optimisten: de volledige weg tot en met de finale (7 wedstrijden dus) komt op een totaal van minimaal 1382 euro. Als het gekozen land minder wedstrijden speelt, krijgt u het verschil terugbetaald.

    Categorie 1 Categorie 2 Categorie 3
  3 wedstrijden 620 euro 465 euro 193 euro
  4 wedstrijden 815 euro 658 euro 284 euro
  7 wedstrijden 3689 euro 2493 euro 1382 euro

  De pakketten met vier matchen in evenveel verschillende stadions starten vanaf 234 euro.

   

  Via toernooisponsor Qatar Airways zijn er daarnaast ook al VIP-pakketten te koop. Om de Rode Duivels te volgen tot en met de kwartfinales (5 duels dus) betaalt u ongeveer 5.000 euro - exclusief verblijf en vluchten. Slik.

  Het Al Thumama Stadium in Qatar kende recent een feestelijke opening.

  Waar kan ik verblijven?

  Zoek online niet naar beschikbare hotels in Qatar tijdens de periode van het WK - het is vergeefse moeite. Pas later dit jaar zullen boekingen mogelijk zijn via een speciale website.

   

  Het organiserend comité zal de verhuur van accommodaties voor zijn rekening nemen. Het wil zo vermijden dat een woekerprijzen gevraagd worden, maar reken toch op kamerprijzen van ruim 100 euro per nacht tijdens het WK.

   

  De plekjes zullen sowieso beperkt zijn. U moet weten dat de organisatie op ongeveer 1,3 miljoen supporters van overal ter wereld rekent. Daartegenover staat dat de dienst toerisme verwacht om in totaal maar 130.000 kamers te kunnen aanbieden.

  Minder dan de helft daarvan (50.000) zijn in hotels, waarvan een flink deel al gereserveerd door ploegen en de vips van de FIFA. Qatar wil namelijk vermijden dat er monstertorens opgetrokken worden die na het WK leeg zullen blijven.

   

  Er wordt wel aan alternatieven gewerkt. Zoals het Madinatna-complex waar 27.000 fans appartementen zullen kunnen delen. Exclusief idyllisch zicht, want rond het “mini-dorp” ligt een autostrade met 18 rijvakken en 25 kilometer woestijn. Daarnaast zal er verbleven kunnen worden in twee gigantische cruiseschepen met samen 4.000 cabines.

   

  Vergeet overigens uw vlucht niet te boeken... Voor een rechtstreeks ticketje heen-en -terug liggen de prijzen al rond de 1.500 euro. Met een tussenstop kunt u wel nog een paar honderd euro besparen.

   

  Vergeet trouwens niet dat het WK dit jaar van 21 november tot en met 18 december plaatsvindt.

  Wat met corona?

  Het is bidden dat de pandemie tegen november al afgezwakt is, maar helemaal zeker is dat uiteraard niet. Over de veiligheidsmaatregelen zal er daarom pas later dit jaar gecommuniceerd worden.

   

  Onlangs vond met de Arab Cup een testevent plaats. Opvallend genoeg moesten toeschouwers verplicht dubbel gevaccineerd zijn, maar spelers niet. De FIFA hoopt op een soepelere regeling voor fans. Onderhandelingen daarover lopen nog.