Schiet Thierry Neuville in 2022 eindelijk de oppergaai af? "Geen idee wie goed is en wie niet"

  Thierry Neuville sprak gisteren met de pers in Monte Carlo.

  Thierry Neuville wil op zijn 33e eindelijk wereldkampioen rally worden. In Monte Carlo begint vandaag het nieuwe seizoen, met groenere auto's. Neuville weet niet wat hem te wachten staat. "Ik kan niet zeggen dat ik de auto al 100% vertrouw", zegt hij over zijn Hyundai.

  Het gesprek met Thierry Neuville (via RTBF in het Frans):

  Met de rally van Monte Carlo begint vandaag het 50e WRC-seizoen. Vijfvoudig vicewereldkampioen Thierry Neuville, in 2021 winnaar in Ieper en Spanje, heeft weinig verrassende ambities. "Ik wil het zo goed mogelijk proberen te doen", zegt hij voor de seizoensopener.

   

  "We gaan altijd op zoek naar de zege, maar we blijven met de voeten op de grond. We weten nog niet goed wat te verwachten, dat zullen we zien na de eerste chronoritten."

   

  De nieuwe, groenere rallyauto's zorgen bij de rijders voor wat meer onzekerheid dan andere jaren. "In Monte Carlo zullen we zien hoe goed iedereen gewerkt heeft. We zullen snel weten of de auto betrouwbaar is en of we ermee kunnen strijden voor de zeges. Het wordt ook belangrijk om veel data op te doen met het oog op de rest van het seizoen."

   

  Hoe voelt Neuville zich in zijn nieuwe auto? "Elke keer we ermee rijden, is de "feeling" beter. Ik kan nog niet zeggen dat ik er 100% vertrouwen in heb, er zijn heel veel scenario's die we met deze auto nog niet hebben meegemaakt. Elke keer opnieuw zullen we nieuwe dingen leren en de limieten opzoeken."

  Ik kan nog niet zeggen dat ik er 100% vertrouwen in heb, er zijn heel veel scenario's die we met deze auto nog niet hebben meegemaakt.

  Thierry Neuville

  "Iedereen kan hier winnen"

  In 2020 won Neuville de Rally van Monte Carlo. "Ik heb hier mooie herinneringen. Het is een moeilijke wedstrijd. In mijn eerste drie jaar viel ik telkens uit op de eerste dag. Sindsdien gaat het veel beter, gelukkig."

   

  "Hier mogen we op de middag ook geen onderhoud laten doen aan de auto, dat maakt het nog moeilijker omdat we alles zelf moeten doen. Het worden lange dagen, zeker met een nieuwe auto."

   

  Het wordt naar alle waarschijnlijkheid een volledig droge Rally van Monte Carlo. "Er ligt voor het eerst geen sneeuw langs de kanten van de weg. Toch zullen we wel wat sneeuw tegenkomen in de bergen rond Monaco. Maar een verrassing kan hier altijd, het weer verandert soms heel snel. Het wordt hoe dan ook een moeilijke wedstrijd."

   

  "Het is nu nog wat onvoorspelbaar hoe alles zal verlopen. We hebben de keuze uit drie mappings, drie afstellingen. Tijdens de rit kunnen we de mapping niet veranderen. Die drie keuzes behouden we tot na de derde rally. Dan komt er een update van het softwarepakket. Hoe de wedstrijd ook zal verlopen, zonder sneeuw verliest de Monte Carlo een deel van zijn charme."

   

  Neuville wil zich niet aan een pronostiek wagen voor de eerste race van het seizoen. "Ik heb echt geen idee wie goed is en wie niet. Als de auto's aan mekaar gewaagd zijn, dan wordt het Ogier, Neuville en Evans op het podium. Maar het is een speciaal jaar, iedereen heeft een kans om te winnen."

  Ik heb echt geen idee wie goed is en wie niet.

  Thierry Neuville
  kalender WRC 2022
  datum rally winnaar 2022 winnaar 2021
  20-23/01 Monte Carlo Loeb Ogier
  24-27/02 Zweden Rovanperä -
  21-24/04 Kroatië Rovanperä Ogier
  19-22/05 Portugal Rovanperä Evans
  02-05/06 Italië Tänak Ogier
  23-26/06 Kenia Rovanperä Ogier
  14-17/07 Estland   Rovanperä
  04-07/08 Finland   Evans
  19-21/08 Ieper   Neuville
  08-11/09 Griekenland   Rovanperä
  29/09-02/10 Nieuw-Zeeland   -
  20-23/10 Spanje   Neuville
  10-13/11 Japan   -
  stand WRC 
    rijder auto punten
  1. Kalle Rovanperä (Fin) Toyota 145
  2. Thierry Neuville Hyundai 80
  3. Ott Tänak (Est) Hyundai 62
  4. Takamoto Katsuta (Jap) Toyota 62
  5. Craig Breen (Ier) Ford 60