Atletenprotest op Winterspelen in Peking kan tot uitsluiting leiden

  Atleten die zich tijdens de komende Winterspelen in Peking niet volgens de olympische gedachte of de Chinese regels en wetten gedragen, zullen mogen rekenen op strenge sancties. Dat maakte een officiële medewerker van de Spelen bekend tijdens een digitaal overlegmoment.

  De medewerker deed de uitspraken tijdens een digitale bijeenkomst van de Chinese ambassade in de Verenigde Staten. Hij zei dat de sancties onder meer kunnen zijn dat de accreditatie van een atleet wordt afgenomen, als wordt geconcludeerd dat die zich niet heeft gedragen volgens het olympisch handvest.   

   

  In aanloop naar de Spelen is er vanuit verschillende landen kritiek geweest op het schenden van mensenrechten door China. Daarom besloten invloedrijke sportnaties als de VS, Australië en Groot-Brittannië over te gaan tot een diplomatieke boycot. Zij sturen geen overheidsfunctionarissen naar de Spelen. Van een sportieve boycot is geen sprake.   

   

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaf sporters bij de Zomerspelen van Tokio afgelopen zomer ruimte voor het uiten van politieke of sociale opvattingen, maar benadrukte toen ook dat elke vorm van protest, politieke of religieuze propaganda tijdens de wedstrijden en bij de huldigingen op het podium of in het atletendorp verboden blijft. 

   

  IOC-lid Dick Pound zei in december dat atleten zich ook tijdens de Spelen in Peking mogen uiten, maar dat ze zich wel moeten houden aan de wetten van het gastland.