Olympisch portret Armand Marchant: de beste Belgische skiër, die zijn been bijna kwijt was

Armand Marchant is op de Winterspelen de Belgische troefkaart in het alpineskiën. De 24-jarige Luikenaar is uitgegroeid tot een vaste waarde in de slalom. Toch zag het er even naar uit dat Marchant nooit meer op topniveau zou kunnen skiën na een vreselijke crash op de piste.

Steekkaart Armand Marchant

  • 24 jaar
  • woonplaats: Thimister (Luik)
  • alpineskiër (specialiteit: slalom)
  • Olympische Spelen: debuut in Peking
  • hobby's:  motorcross, mountainbike, golf en darts
  • bijnaam 1: Rebel Rider (Rebelse skiër)
  • bijnaam 2: Le sanglier belge (Het Belgische everzwijn)

Eerste Wereldbekerpunten voor België

Op zijn 18e klopt Armand Marchant een eerste keer op de poort van de internationale skiwereld. In 2016 roetsjt hij 2 keer de top 10 binnen op het WK voor junioren in Sotsji. Marchant wordt er 8e in de combiné en 9e in de slalom.

 

In datzelfde jaar schrijft hij geschiedenis bij de elite van het alpineskiën. Met een 18e plaats in de slalom van Val d'Isère slaagt hij er als allereerste Belg in punten te sprokkelen in de Wereldbeker. 

 

Jawel Sire, onze landgenoten skiën mee op het allerhoogste niveau.

Been bijna kwijt

Niet veel later komt er bijna een abrupt einde aan de beloftevolle skicarrière van Armand Marchant. Begin 2017 moet een helikopter hem van de piste plukken in Zwitserland. Onze landgenoot is erg zwaar gevallen.

 

Het klamme zweet breekt uit wanneer u de diagnose leest. Marchant heeft zijn linkerscheenbeen op meerdere plaatsen gebroken, ligamenten zijn gescheurd en zijn knieschijf is aan diggelen geslagen. De jonge skiër gaat door een hel en vreest zelfs zijn linkerbeen te verliezen.

 

Zo ver komt het gelukkig niet. 7 (!) operaties en een revalidatie van meer dan 700 dagen brengen hem weer op de... been. De Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang moet hij wel op een scherm bekijken. 

 

"Het was niet gemakkelijk om de Winterspelen op tv te moeten volgen." Aan die periode wil hij niet meer herinnerd worden. "Ik praat er niet graag over", zegt Marchand.

Armand Marchant ondergaat 7 operaties en moet bijna 707 dagen revalideren.

5e in Wereldbeker en 10e op WK

Of Armand Marchant nog goed kon gaan, laat staan skiën, was een groot vraagteken. Toch doet hij het. Beter dan ooit zelfs.

 

In 2020 begint Marchant het jaar met de beste prestatie van een Belg ooit. Op de Wereldbekerslalom van Zagreb slingert hij zichzelf naar de 5e plaats.

 

Een jaar later blinkt Marchant ook uit met een 10e plaats in de slalom op het WK van 2021.

 

"Daar ben ik erg trots op", zegt hij. "Het toont aan dat ook Belgen deel kunnen uitmaken van de wereldtop in het alpineskiën. Zelfs zonder de infrastructuur en de hoge bergen."

 

Dit seizoen stond de man uit Luik al in de top 10 van de Wereldbeker (7e in de slalom van Val d'Isère). Voert Marchant een bisnummer op tijdens zijn allereerste Winterspelen? 

 

"Mijn olympische ervaring zal geslaagd zijn als ik twee mooie runs kan afwerken. Als dat lukt, dan weet ik dat er interessante resultaten kunnen volgen."

programma van Armand Marchant
dinsdag 8 februari super-G DNS niet gestart
zondag 13 februari reuzenslalom DNS niet gestart
woensdag 16 februari slalom 22e verslag