Onderzoek: transferbedragen dalen, aantal transfers stijgt

  Romelu Lukaku was afgelopen jaar de duurste transfer wereldwijd.

  Afgelopen jaar hebben de clubs wereldwijd minder geld gespendeerd aan transfers, zo blijkt uit een rapport van Wereldvoetbalbond FIFA. Het aantal transfers is wel weer gestegen en zit nu weer op het niveau van voor de coronacrisis.

  Uit de gedetailleerde gegevens van het Transfer Matching System blijkt dat er in 2021 18.068 internationale transfers geregistreerd werden, 5,1% meer dan het jaar ervoor. Dat cijfer benadert het record van 2019, toen er 18.080 internationale transfers gerealiseerd werden.

   

  Wat de transferbedragen betreft, is de impact van de coronapandemie nog steeds duidelijk zichtbaar. In totaal werd er voor 4,2 miljard euro aan transfers uitgegeven, een daling met 13,6% in vergelijking met 2020 (4,91 miljard euro) en een daling met liefst 33,8% in vergelijking met het recordjaar 2019 (6,41 miljard euro). Het gaat om het laagste bedrag in de afgelopen vijf jaar.

   

  Bij 66,8% van de transfers moest er dan ook geen vergoeding betaald worden, omdat het om vrije spelers ging. Slechts in 11,4% van de gevallen vond er een financiële transactie tussen clubs plaats. In de overige gevallen ging het om uitleenbeurten.

   

  De duurste transfer vorig jaar was die van Romelu Lukaku, die voor 115 miljoen euro van Inter naar Chelsea verkaste. Op 2 en 3 vinden we de transfers van Jadon Sancho (van Dortmund naar Manchester United) en Achraf Hakimi (van Inter naar PSG).