Vandenbempt: "De namen die genoemd worden, ook de nieuwe, zijn heel kwalijk voor ons voetbal"

  Peter Vandenbempt.

  57 verdachten moeten zich verantwoorden voor hun rol in het schandaal rond omkoping en fraude in het Belgische voetbal (Operatie Zero). Heel wat grote namen ontspringen de dans niet. Het is nu aan de raadkamer om te beslissen wie effectief voor de rechter zal verschijnen. Voetbaljournalist Peter Vandenbempt, die zich in de zaak heeft verdiept, verwacht weinig sportieve gevolgen. "Ze hebben zichzelf in de nesten gewerkt, het is aan hen om te tonen dat ons voetbal nu, en zeker in de toekomst, anders zal zijn."

  Peter Vandenbempt in Het Journaal:

  Louwagie en Mehdi Bayat bij nieuwkomers

  Er zitten geen grote verrassingen tussen de nieuwe namen. De grote meerderheid van de 57 namen was al bekend geraakt de voorbije maanden en jaren. Bij de nieuwkomers vallen de namen van AA Gent-manager Michel Louwagie en de sterke man van Charleroi, Mehdi Bayat, op. 

   

  Dat heeft er allemaal mee te maken dat wat we de voorbije jaren hadden vernomen, vooral kwam van het luik-Dejan Veljkovic en niet van het luik-Mogi Bayat. Daar was veel minder van bekend. Daaraan worden Louwagie en Mehdi Bayat gelinkt.

   

  Van Mehdi Bayat was het wel heel opvallend dat hij net voor de zomer, vlak voor de start van het EK voetbal, ineens opstapte als voorzitter van de Belgische Voetbalbond. Naar eigen zeggen omdat hij zich voltijds op Charleroi wilde focussen.

   

  Maar toen viel al te horen dat de echte reden voor dat ineens opstappen was dat zijn naam was gevallen in dit dossier. De voetbalbond heeft dan vriendelijk gevraagd om te vertrekken. Dat zal het dus wel geweest zijn, denk ik.

  Ik weet wel dat de advocaat van Veljkovic heeft gezegd dat als de Voetbalbond consequent is, dat er dan verschillende clubs moeten degraderen. Maar dat klopt eigenlijk niet.

  Peter Vandenbempt

  Degradatie?

  Sportieve gevolgen zullen er niet zijn, niet op korte termijn en ook niet op langere termijn. Ik weet wel dat de advocaat van Dejan Veljkovic heeft gezegd dat als de Voetbalbond consequent is, dat er dan verschillende clubs moeten degraderen. Maar dat klopt eigenlijk niet.

   

  Het is wel zo dat wanneer bestuurders op het moment dat ze definitief veroordeeld worden voor mensenhandel, bendevorming of corruptie en al drie jaar actief zijn bij die club, dat die club dan voor het volgende seizoen geen proflicentie krijgt en dus niet kan deelnemen aan het profvoetbal. Maar meer dan een theorie is dat toch niet, dat gaat er echt niet van komen.

  Het voetbal heeft qua perceptie nooit slechter gescoord.

  Peter Vandenbempt

  "Voetbal heeft niet gewacht om te beginnen met grote kuis"

  Het is nog maar een keer een geweldige hoop negatieve publiciteit voor het Belgische voetbal. Ik denk dat het voetbal qua perceptie, door allerlei dossiers de voorbije jaren, nooit slechter heeft gescoord.

   

  Als je kijkt naar de namen die vandaag worden genoemd zoals de sterke mensen van Club Brugge en een paar actieve leden van de Raad van Bestuur van de Pro League, dan is dat heel erg kwalijk voor het voetbal.

   

  Oké: er is een hele waaier aan vergrijpen die nu worden samengebracht. Er is corruptie en matchfixing aan de ene kant, mogelijke schriftvervalsing aan de andere kant. Er is natuurlijk nog niemand veroordeeld of schuldig bevonden en veel van de betrokkenen houden hun onschuld staande en kunnen misschien nog wel gelijk krijgen.

   

  Maar het voetbal heeft daar gelukkig toch niet op gewacht om te beginnen met de grote opkuis. Er zijn een heleboel initiatieven genomen de voorbije jaren zoals bijvoorbeeld het clearinghouse, het streven naar meer transparantie en meer openheid.

   

  Het Belgische voetbal is ook onderworpen aan de heel strenge antiwitwaswetgeving, dat is toch ook niet niets. Ik proef toch ook een grote bereidheid binnen het voetbal om die reorganisatie en schoonmaak de komende maanden en jaren voort te zetten.

   

  Het is heel eenvoudig: ze hebben zichzelf in nesten gewerkt, het is aan hen om te tonen dat ons voetbal nu, en zeker in de toekomst, anders zal zijn.

  Ik proef toch ook een grote bereidheid binnen het voetbal om die reorganisatie en schoonmaak de komende maanden en jaren voort te zetten.

  Peter Vandenbempt

  Bekijk het verslag in het Journaal: