Niet juf Fanny, voortaan wel mevrouw Lecluyse: "De stress is van mij gevallen"

  Fanny Lecluyse (29) heeft eind vorig jaar een punt gezet achter haar topsportcarrière, maar de zwemster heeft intussen haar handen vol met haar passie. Dat is en blijft de zwemsport. Lecluyse deelt haar ervaringen nu als zwemcoach en leerkracht lichamelijke opvoeding. 

  Fanny Lecluyse vult haar dagen weer op de schoolbanken. Niet als studente, wel als lerares. Tijdens haar zwemcarrière behaalde ze een diploma met afstandsonderwijs.

   

  "In onze sport is een diploma heel belangrijk, want je verdient er je leven niet mee. Als je stopt, moet je iets achter de hand hebben", legt Lecluyse uit.

   

  Voor de West-Vlaamse olympiër op rust is dat een duobaan als zwemcoach en leerkacht lichamelijke opvoeding. 

   

  "In oktober en november twijfelde ik nog om voort te doen. Mijn contract was ook verlengd, maar ik merkte de laatste maanden dat ik tijdens de trainingen af en toe naar mijn uurwerk keek."

   

  "Dat was een slecht teken. Vroeger had ik dat nooit. Ik had het gevoel dat ik er alles voor heb gedaan en ik had geen energie meer om voor te zwemmen."

  "Ik zal geen baantjes meer zwemmen"

  Energie vindt Fanny Lecluyse - zeg mevrouw Lecluyse en niet juf Fanny - meer dan genoeg in haar nieuwe uitdaging in het onderwijs.

   

  "Het is allemaal nieuw en ik zit meteen in de flow. Ik ben constant bezig en heb nieuwe doelen. Een zwart gat hoef ik dus niet te vrezen."

   

  Lecluyse heeft naar eigen zeggen vlot de knop kunnen omdraaien. "Mijn aankondiging om te stoppen was net een opluchting. Ik voel me vrijer en mag meer doen. Ik voel me er supergoed bij."

   

  De zwemster sukkelt niet meer met de voortdurende kwaaltjes, maar aarzelt lichtjes als onze reporter haar vraagt of ze nu gelukkiger is.

   

  Lecluyse: "De snelste tijd, een record, een medaille: dat is zalig. Maar nu ervaar ik minder stress. Die is van mijn lichaam gevallen en dat doet deugd."

  Mijn aankondiging om te stoppen was net een opluchting. Ik voel me vrijer en mag meer doen. Ik voel me er supergoed bij.

  Fanny Lecluyse

  Het plezier druipt van Lecluyse tijdens de zwemlessen, hoewel de relatie met het zwembad toch wat veranderd is.

   

  "Ik zal niet meer in het bad springen. Baantjes zwemmen, dat zal je me niet meer zien doen. Neen, nooit meer."

   

  "Ik heb 25 jaar in het bad gezeten met een doel. Voor het plezier zie ik het me niet doen, maar ik deel graag mijn ervaringen."

   

  Welke lessen geeft Lecluyse dan mee? "Je moet je zwemmers blijven motiveren en zij moeten leren uit fouten. Ik heb 2 keer gefaald op de Spelen, de 3e keer was heel goed. Uit die fouten heb ik geleerd."

  Bekijk de reportage: