Ga naar de inhoud

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
9295
2
Aryna Sabalenka
9050
3
Coco Gauff
6580
4
Elena Rybakina
6365
5
Jessica Pegula
5975
6
Ons Jabeur
4195
7
Markéta Vondroušová
4046
8
Karolína Muchová
3650
9
Maria Sakkari
3620
10
Barbora Krejcíková
2880

ATP klassement

naampunten
1
Novak Djokovic
11245
2
Carlos Alcaraz
8855
3
Daniil Medvedev
7600
4
Jannik Sinner
6490
5
Andrey Rublev
4805
6
Stefanos Tsitsipas
4235
7
Alexander Zverev
3985
8
Holger Rune
3660
9
Hubert Hurkacz
3245
10
Taylor Fritz
3100

Het tennisseizoen in 5 vragen: "Goffin moet van glijbaan, verfrissende coach voor Mertens"

 za 15 januari 2022 12:08
David Goffin en Elise Mertens.

Het is door de heisa rond Novak Djokovic nagenoeg volledig onder de radar gebleven, maar tijdens de eerste twee weken van 2022 is er ook al getennist. Het ritme wordt vanaf maandag opgevoerd met de Australian Open. Aan de vooravond van het eerste grandslamtoernooi van het seizoen schotelen we onze tennisreporter Dirk Gerlo 5 kwesties voor.

1. Novak Djokovic, Roger Federer of Rafael Nadal: wie heeft er op het einde van 2022 de meeste grandslamzeges?

Het is momenteel nog altijd afwachten wat er met Novak Djokovic zal gebeuren. We kunnen niet inschatten hoe hij zal presteren, mocht hij toch kunnen spelen in Melbourne.

 

We mogen er wel van uitgaan dat hij zonder deze soap dit jaar op 21 grandslamoverwinningen zou zijn gekomen, eentje meer dan het huidige aantal zeges van Federer en Nadal.

 

Nu is dat allemaal heel twijfelachtig, want Djokovic weet zelf niet waar hij aan de slag kan. Dan heb ik het niet alleen over de Australian Open, maar ook over onder meer de toernooien in de VS, Roland Garros en Wimbledon. 

 

Als je een lange periode niet kan spelen, hoe gefocust ben je dan nog op het tennis? Hoe kan hij nog geconcentreerd zijn op zijn job?

We mogen tijdperken niet vergelijken, maar mocht Djokovic zijn 21e zege behalen, dan is hij op basis van cijfers en prestaties de beste van dit trio.

Dirk Gerlo

Roger Federer is intussen 40 jaar. Voor hem is het belangrijkste dat hij zich competitief voelt en dat hij op een mooie manier afscheid kan nemen van deze sport, want ik kan me moeilijk inbeelden dat hij in 2023 nog wil tennissen.

 

We weten niet wanneer hij zal hervatten. Een goeie prestatie op Wimbledon, dat zou het mooiste zijn, maar zelfs die deelname is nu al heel twijfelachtig. Dat einde van het vorige jaar, een nederlaag in de kwartfinales in Londen en een 6-0 in de laatste set, is jammer. Maar een grand slam winnen, dat zie ik niet meer gebeuren.

 

Rafael Nadal is dan weer goed aan het jaar begonnen en straalt veel goesting uit, maar houdt zijn lichaam stand? Daar hebben we het raden naar. Hij won vorige week in Melbourne, maar dat was zeker nog niet de vintage Nadal. Heeft hij nog de wapens tegen de toppers in een volledig grandslamtoernooi?

 

We mogen tijdperken niet vergelijken, maar mocht Djokovic zijn 21e zege behalen, dan is hij op basis van cijfers en prestaties de beste van dit trio: de meeste finales, de meeste titels, de langste periode als nummer 1 op de ATP-ranking.

 

Puur sportief is hij de nummer 1, maar niet als je kijkt naar waardering en sympathie. In de perceptie van de tennisfans zal je merken dat hij door zijn controversiële houding of door zijn afwijkende standpunten niet overal in de bovenste schuif ligt.

2. Geraakt David Goffin nog uit het slop?

David Goffin is weer slecht aan zijn seizoen begonnen na zijn opgave tegen Andy Murray. Er zijn weer twijfels, in eerste instantie op fysiek vlak met pijn aan zijn linkerknie.

 

In de eerste ronde speelt hij volgede week tegen de agressieve Daniel Evans. Tegen Murray had hij al schrik om zijn pijn te verergeren en durfde hij niet voluit te gaan. Als die ingesteldheid in je hoofd zit, dan heb je naast fysieke ook mentale zorgen.

 

Mocht Goffin fysiek helemaal top zijn, dan blijft het een vraag of hij ooit nog aan de top kan geraken. Hij is 30 jaar en er staat een hele nieuwe generatie klaar. Dat wordt geen evidentie.

 

Goffin is nu 45e op de ATP-ranking. Als hij nog meer zakt, dan worden de lotingen nog moeilijker. Goffin moet van deze glijbaan stappen en weer op de ladder klimmen. Hij zegt dat hij voldoende zin heeft, maar dat moet zich vertalen in adrenaline en geestdrift op de baan.

 

Dat is ook belangrijk voor het Belgische tennis, want de jongeren hebben een boegbeeld en een voorbeeld nodig waar ze zich aan kunnen optrekken. Dat hebben we nu niet meer. Er is niemand die zijn rol kan overnemen. Het wegzakken van Goffin is geen geschenk voor het Belgische tennis.

Een goeie David Goffin is belangrijk voor het Belgische tennis. De jongeren hebben een boegbeeld nodig waar ze zich aan kunnen optrekken.

Dirk Gerlo
David Goffin gaf eerder deze week op met knieproblemen.

3. Welke mannelijke jongere stoot door naar de top?

Jannik Sinner (20 en ATP-11) en Carlos Alcaraz (18 en ATP-33) zijn de grote namen. Ze zijn allebei enorm sterk, ook mentaal. 

 

Sinner heeft een geweldig najaar gespeeld en heeft met Riccardo Piatti een coach die hem als vaderfiguur met de voetjes op de grond houdt. Bij Alcaraz is er een parallel met Juan Carlos Ferrero als coach.

 

Wat zij nu moeten doen, is zich bewijzen op de grandslamtoernooien. Daar maak je de grootste sprong en daar maak je ook je naam. 

 

Qua potentieel staan zij het verst, maar Daniil Medvedev (ATP-2) en Alexander Zverev (ATP-3) zijn natuurlijk al wat ouder en maken meer aanspraak op een eindzege in de belangrijkste toernooien.

Jannik Sinner is een van de aanstormende toptalenten.

4. Krijgen we standvastigheid bij de vrouwen en komt Naomi Osaka weer boven water?

Het is bij de mannen geen evidente opdracht om als jongere of nieuwkomer een grandslamtoernooi te winnen, bij de vrouwen is er veel meer variatie. 

 

Er is diversiteit, maar veel winnaressen kennen daarna ook meteen een terugval. Je hebt totaal onverwachte namen die plots opduiken en wegzakken. Bevestigen is bij de vrouwen veel moeilijker.

 

Let wel: de gevestigde waarden zijn toch nog net iets stabieler. Denk dan aan een Garbine Muguruza, toch al 28 jaar, en aan Ashleigh Barty. Ik denk dat dit haar jaar zou kunnen worden.

 

Ook Naomi Osaka is schijnbaar met volle goesting aan haar jaar begonnen, maar het parcours om haar titel te verdedigen in Melbourne is niet van de poes. Ze blijft onvoorspelbaar en ze balanceert nog altijd op een heel slappe koord.

Ik denk dat dit het jaar kan worden van Ashleigh Barty.

Dirk Gerlo
Naomi Osaka wil de draad weer oppikken na een turbulent 2021.

5. Haalt Elise Mertens eindelijk een vette vis binnen?

Elise Mertens staat nu 20e op de WTA-ranking. Vorig jaar bereikte ze de achtste finales in Melbourne, maar haar loting is nu geen cadeau.

 

Ik vind het wel verfrissend dat ze met Simon Goffin werkt. Hij heeft een hele goeie reputatie als jonge coach. Hij wil haar offensiever laten tennissen, maar kan Mertens die klik maken als een andere stijl zo ingebakken zit in haar spel?

 

Mertens is erg positief ingesteld, maar opschuiven richting de top 15 wordt moeilijk door de nieuwe lichting talenten. Standhouden in de top 20 is de eerste opdracht.

 

Het is hoe dan ook jammer dat het seizoensbegin compleet overschaduwd wordt door de zaak rond Novak Djokovic.

 

De aandacht wordt weggetrokken door iets wat nooit een topic had mogen zijn. En dat zal tijdens de eerste dagen van dit toernooi niet anders zijn.

Dirk Gerlo