Eerste van vele mokerslagen? "Krijgt Djokovic wel toegang tot andere grandslamtoernooien?"

Novak Djokovic lijkt een 10e eindzege in Australië te mogen vergeten.

De kans dat Novak Djokovic zijn titel zal kunnen verdedigen op de Australian Open wordt steeds kleiner. Bovendien dreigt hij zijn positie als nummer 1 van de wereld kwijt te spelen. "Zijn droom kan een stevige knauw krijgen", ziet ook tenniscommentator Dirk Gerlo.

De Australische minister voor Immigratie heeft het visum voor Novak Djokovic ingetrokken. "Dat is een mokerslag voor de Serviër", zegt Gerlo. "Hij kon in Australië zijn 21e grandslamtitel winnen en alleen recordhouder worden."

 

"Je hebt maar 4 grandslamtoernooien in een seizoen. Dat is een hoogtepunt en wil je niet missen. Tennissers vinden een grandslamtitel belangrijker dan een olympische titel. Dat Djokovic er niet bij kan zijn, is verschrikkelijk voor hem."

 

Maar ook voor de toernooiorganisatie is het een mokerslag. "De 9-voudige eindwinnaar is er niet bij. Dat is een absolute aderlating", aldus Gerlo. "Zijn rivalen zouden ook liever het toernooi winnen door de allerbeste speler te verslaan. Ik vergelijk het met het WK veldrijden zonder Van der Poel en Van Aert."

De 9-voudige eindwinnaar is er niet bij. Dat is een absolute aderlating voor de Australian Open.

Het ziet er ook niet meteen naar uit dat de hemel zal opklaren voor Djokovic na het Australische luik van het seizoen. Daarna volgen onder meer Indian Wells en Miami en in mei en juni dan Roland Garros en Wimbledon.

 

"Als Djokovic niet gevaccineerd is, gaat hij dan toegang krijgen tot die toernooien?", vraagt Gerlo zich af. "Indien niet, zit zijn carrière in het slop en krijgt zijn grandslam-droom een knauw."

 

"Djokovic zal zeker in beroep gaan. Ze zullen alles op alles zetten dat zijn zaak zondag, een dag voor de start van de Australian Open, zal worden behandeld."

 

"Maar ik vraag me af of hij het zo ver zal willen drijven. Uit bevragingen bij de Australische kranten blijkt dat 85-90 procent van de bevolking achter de beslissing van de Australische minister staat. Dan vraag ik me af of Djokovic de eer niet aan zichzelf zal willen houden."

Blijft Djokovic nummer 1 van de wereld?

Nog een belangrijke kanttekening: er is een kans dat Djokovic ook de komende jaren niet meer welkom is in Australië. "Maar daar kan nog over worden gepraat", zegt Gerlo. "Ze zullen mogelijk rekening houden met zijn fout en de nonchalante voorbereiding van zijn team."

 

"Maar als Australië Djokovic daadwerkelijk drie jaar weert, kan hij zijn droom van een 10e eindzege op de Australian Open op zijn buik schrijven. Dan is hij al 37 of 38 jaar. Dan wordt het nog moeilijker om de jongere generatie te verslaan."

 

Ook de nummer 1-positie van de Serviër komt in gevaar. "Op dit moment heeft hij nog een ruime voorsprong op Daniel Medvedev (ATP 2) en Alexander Zverev (ATP 3), maar een eindzege op een grandslamtoernooi levert 2.000 punten op. Punten die Djokovic sowieso kwijtspeelt als hij niet start. Dus de nummers 2 en 3 zullen zeker in de buurt komen."