2 matchen achter gesloten deuren voor Standard en Beerschot na wangedrag van fans

De ontsporing van Standard-Charleroi en Beerschot-Antwerp blijft niet zonder gevolgen: de twee thuisclubs worden gesanctioneerd voor de wantoestanden met hun supporters. Standard en Beerschot moeten 2 thuisduels zonder fans afwerken. Standard verliest de gestaakte match ook met 0-3.

Zondag 5 december was niet de meest fraaie dag in de geschiedenis van het Belgische voetbal. 

 

In Beerschot-Antwerp was er 's namiddags de doldwaze en levensgevaarlijke actie van een thuisfan, die het veld overliep en een vuurpijl in het Antwerp-vak gooide. Ook na het laatste fluitsignaal gingen de poppen nog stevig aan het dansen.

 

Later die avond draaide ook de Waalse clash tussen Standard en Charleroi in de soep. Bij een 0-3-tussenstand voor de bezoekers gooiden de Standard-fans vuurpijlen op het veld. 

 

Na een korte afkoelingsperiode in de kleedkamer probeerde scheidsrechter Laforge de match nog een tweede kans te geven, maar in de 87e minuut werd de wedstrijd definitief gestaakt. Dat was het signaal voor een invasie op het veld van ontevreden Luikse supporters.

 

Beerschot en Standard moeten nu op het strafbankje plaatsnemen: beide clubs worden veroordeeld tot twee thuismatchen achter gesloten deuren.

 

Die maatregel is in se nu al van kracht, aangezien door de coronavoorschriften fans niet toegelaten zijn in de Belgische voetbalstadions. Daarom wordt de straf pas toegepast zodra de coronabeperkingen worden versoepeld.

 

Het Disciplinaire Comité van de KBVB heeft de eindstand in Standard-Charleroi bovendien vastgelegd op 0-3, de tussenstand bij de onrust. Beroep is nog mogelijk bij het BAS.

Nog meer sancties voor Beerschot

Daarnaast vielen tijdens Beerschot-Antwerp verschillende kwetsende spreekkoren ("Al wie niet springt is een Jood", "strontarbiter, uw moeder is een hoer") te horen op het Kiel, en werd ook een spandoek ("'Radja Vaffanculo") uitgerold om Radja Nainggolan, die het enige doelpunt van de partij scoorde, op de korrel te nemen. Voor die feiten werd de club alternatieve straffen opgelegd. 

 

De club moet bij zijn supporters een campagne voeren tegen discriminerende en racistische spreekkoren en uitlatingen. Daarbij  kan de club zijn website en sociale media, de ledboarding, het scorebord en  de stadiumomroeper inzetten. 

 

Ook moet de club in dialoog treden met de vertegenwoordigers van de supportersfederatie om duidelijk te maken dat het spreekkoor "Al wie niet springt, is een Jood" tuchtrechtelijk wordt gesanctioneerd als een discriminatoir spreekkoor, omdat de gebruikte bewoordingen kwetsend zijn voor de Joodse gemeenschap. 

 

In dat kader moet de club voor 1 april samen met een vertegenwoordiging van zijn supportersfederatie een geleid bezoek brengen aan de Kazerne Dossin in Mechelen.

 

Voor 1 april moet Beerschot het bewijs van zijn acties tegen racisme en discriminatie aan het bondsparket voorleggen, anders volgt een boete van 5.000 euro.

 

Beerschot kan nog in beroep gaan. Daarvoor moet het zich tot het Belgisch Sporttribunaal BAS wenden.