Geen extra corona bij Kortrijk: "Kunnen geen uitstel vragen voor match tegen Gent"

Kortrijk werd getroffen door een corona-uitbraak, maar voldoet niet aan de regels om uitstel te vragen.

Er stonden deze week vraagtekens achter de eerste Belgische match na de winterstop, AA Gent-Kortrijk van morgen, omdat Kortrijk door corona geteisterd werd. Kortrijk wou de match laten uitstellen, maar voldoet niet aan de coronaregel die maandag gestemd is in de Pro League. "Covid zal de selectie maken", reageert coach Karim Belhocine.

Eerder deze week bleken liefst 19 spelers en staf positief in Kortrijk, onder wie 14 spelers. Bij een nieuwe testronde gisteren kwamen daar geen nieuwe gevallen bij, meldde de nummer 8 uit de Jupiler Pro League.

"Momenteel zijn nog 12 personen in isolatie", luidt het voort. "Kortrijk kan op basis van de maandag gestemde reglementswijziging omtrent mogelijk uitstel in geval van COVID-19-besmettingen geen uitstel vragen. De club schikt zich naar het reglement."

Door de stijgende coronacijfers lag maandag bij de Pro League een uitstel van de eerste speeldag(en) in januari op tafel, maar dat haalde het niet.

Een club kon wel een uitstel vragen wanneer 7 spelers van de A-kern positief testten die minstens 30 procent van de speeltijd meededen, of wanneer 2 doelmannen van de A-kern met de meeste speelminuten ontbreken. Dat is dus niet het geval bij Kortrijk.

Zaterdag kwam Kortrijk naar buiten met het nieuws van 9 besmettingen bij spelers en staf, waarop de oefenmatch met RWDM werd geannuleerd. Dinsdag ging het al om 19 besmettingen, om privacyredenen werden de namen niet meegedeeld.

Met het oog op Gent-Kortrijk van morgen was er gisteren nog een testronde. Die was dus volledig negatief. De match gaat dan ook gewoon door.

Belhocine: "Covid zal de selectie maken"

Coach Karim Belhocine moet roeien met de riemen die hij heeft. "14 spelers en 5 leden van de staf vielen uit. Ikzelf ben pas van woensdag terug. Niemand van de staf bleef nog over, waardoor we 2 dagen zelfs geen training konden organiseren."

"Al wie corona had moest uiteraard thuisbiljven, zodat ik geen kijk heb op de fysieke staat van mijn spelers."

Niet alleen zijn er de coronagevallen, Selemani en Badamosi zijn op de Afrika Cup en Gueye, Alioui, Osabutey en Ocansey zijn geblesseerd.

"Ik zal ook denken aan de gezondheid van mijn spelers. Covid zal de selectie maken. Ik zal pas de dag zelf kunnen zien wie alweer inzetbaar is op profniveau, nadat ze een week ziek thuisgebleven waren. Misschien krijg ik maar 2 of 3 spelers op de bank."

Kortrijk eindigde het jaar met 9 op 9, maar zag Kortrijk-Antwerp op 26 december uitgesteld, onterecht volgens Kortrijk. Belhocine: "Toen hadden wij geen coronagevallen en liet het reglement ook niet toe dat er wedstrijden werden uitgesteld. Toch daagde Antwerp niet op, ik begrijp dat niet."