RWDM (1B) gaat in zee met Amerikaanse investeerder van Crystal Palace

  RWDM staat derde in de 1B, met nog een match te goed.

  Er komt weer een Belgische profclub in buitenlandse handen: RWDM-voorzitter Thierry Dailly stelde een akkoord voor met de Amerikaanse investeerder John Textor. Textor (51) wordt mede-aandeelhouder naast Thierry Dailly, die preses blijft van de 1B-club. Textor is ook een van de huidige mede-aandeelhouders van Crystal Palace, de Premier League-club van Christian Benteke.

  Dailly blies in 2014 nieuw leven in de oude glorienaam RWDM en klom met de club van 4e klasse op naar het tweede profniveau. Maar het was tijd voor een nieuwe stap. "In John Textor vond Dailly de ideale partner om de toekomst van de club te verzekeren", luidt het in een persbericht. De Amerikaan wordt meerderheidsaandeelhouder, Dailly blijft minderheidsaandeelhouder.

  "Dankzij deze investering kan RWDM zijn professionalisering voortzetten en zich de middelen verschaffen om zijn toekomstige ambities waar te maken." Die ambities liggen in het sportieve, maar ook in de infrastructuur en de jeugdacademie.

  Textor maakte fortuin in de film- en technologiebusiness. Hij kocht zich afgelopen zomer in bij Crystal Palace en onderhandelt momenteel ook met de Braziliaanse traditieclub Botafogo.

  Dailly verwelkomt hem met open armen: "Wij verheugen ons zeer op de samenwerking met de heer Textor, die een enorme passie heeft voor voetbal, voor de ontwikkeling van jong talent en de RWDM Academy." Samen met Textor en alle andere betrokkenen wil de club "geschiedenis schrijven in de nabije toekomst".

  Het is niet meteen duidelijk hoe groot de inbreng van Textor zal zijn. Maar het is de zoveelste Belgische profclub met een buitenlandse investeerder. Ruim de helft van onze profclubs is in buitenlandse handen. Deinze, de 4e in 1B, maakte vorige week  nog bekend dat het gaat samenwerken met een Singaporese investeringsgroep.

  RWDM zocht drie mensen in één

  "We hebben zes of zeven moeilijke jaren achter de rug met een paar harde klappen, maar ook veel mooie momenten (drie promoties)," vertelde RWDM-preses Thierry Dailly toe. 

   

  "Maar ook zonder de buitenlandse investeerders hebben we de top bereikt. Het is tot nog toe al een groot succes, maar nu kunnen we echt overwegen om op een dag tot de elite toe te treden."

   

  "Ik ben al drie jaar op zoek naar een investeerder die zich bij ons project wil aansluiten", aldus Dailly, "maar gezien mijn eisen was het praktisch onmogelijk er een te vinden."

   

  "De man moest minstens drie kwaliteiten hebben: hij moest gepassioneerd zijn door voetbal, hij moest bereid zijn de club te verbinden met de sociale omgeving van Molenbeek en hij moest betrokken zijn bij de jeugdoplieding. Drie mensen in één, zo te zeggen. Ik was dus heel blij toen ik John vond."

   

  John Textor, die voor 40 procent aandeelhouder is bij Crystal Palace, heeft zijn fortuin gemaakt in de film- en technologie-industrie. Saillant detail: de andere grote (Amerikaanse) aandeelhouder van Palace, de club van Rode Duivel Christian Benteke, is de 52-jarige David Blitzer. Hij is momenteel eigenaar van Waasland-Beveren, de belangrijkste concurrent voor RWDM om een plaats in de play-offs om behoud/promotie.

   

  "De twee situaties zijn totaal verschillend," zei John Textor, die ook toekomstig aandeelhouder is van het Braziliaanse Botafogo. "Hier in Molenbeek ben ik op persoonlijke basis betrokken, zonder enige andere structuur dan ikzelf. In Beveren investeert de heer Blitzer in Freethiel namens zijn groep, Bolt Football Holdings."