Mountainbiker Jens Schuermans waagt zijn kans op de weg: "Meteen tegen 10 WorldTour-teams!"

Jens Schuermans vorige zomer aan de slag in de olympische mountainbikerace.

Belgisch mountainbikekampioen Jens Schuermans (28) maakt dit seizoen een uitstap naar het wielrennen. De tweevoudige olympiër gaat zijn offroadraces combineren met wegkoersen. Eind deze maand voor het eerst in Mallorca, waar ook grote ploegen aan de start staan. "Ik zal snel weten wat ik waard ben", lacht hij.

De laatste jaren combineren renners vaker dan vroeger verschillende disciplines. Om Wout van Aert, Tom Pidcock en Mathieu van der Poel niet te noemen.

 

Ook Jens Schuermans kiest het komende seizoen voor een gevarieerd programma. Naast de Wereldbeker en de kampioenschappen op zijn mountainbike gaat hij ook koersen op de weg. Die kans krijgt hij bij de continentale ploeg BEAT Cycling.

 

"Daar ben ik ze heel dankbaar voor", reageert Schuermans, die vorig jaar in Tokio Team Belgium vertegenwoordigde als mountainbiker. "Ik speelde al langer met het idee."

 

"Ik rijd graag op de weg. Als jongere heb ik nog gekoerst, maar in het mountainbiken kon ik al snel een profcontract afdwingen."

Debuut in Challenge Mallorca

Eind deze maand debuteert de mountainbiker in het profpeloton. Dan staat hij aan de start van de Challenge Mallorca, een reeks eendagswedstrijden op het Spaanse vakantie-eiland.

"Tegen 10 WorldTour-ploegen! Ik zal snel weten wat ik waard ben", lacht Jens Schuermans.


"In het mountainbiken trappen we anderhalf uur lang bijzonder hoge wattages. Nu wordt het zaak om die 5 uur lang te produceren. Een grote uitdaging." 


Mountainbiken blijft de corebusiness van Schuermans, maar als hij even mag wegdromen, zou hij graag een keer aan de start staan van de grote klassiekers.

"Ik klim graag en train vaak op de hellingen van de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Kleine rondes zoals Romandië zou ik ook geweldig vinden."

"Maar dat is allemaal nog niet aan de orde. Over twee weken zal ik op Mallorca mijn werkpunten snel leren kennen", besluit Schuermans.

In het mountainbiken trappen we anderhalf uur lang bijzonder hoge wattages. Nu wordt het zaak om die 5 uur lang te produceren. Een grote uitdaging.

Jens Schuermans