Schittert Loena Hendrickx op het EK? "Denk dat podium niet realistisch is"

  Na een meer dan geslaagd eerste seizoensgedeelte telt Loena Hendrickx af naar de Winterspelen van volgende maand in Peking. Ze kan zichzelf deze week nog eens bewijzen op het EK kunstschaatsen in Estland. Een examen of niet? "Loena weet dat ze het kan en ze wil zichzelf blij maken", vertelt haar coach en broer Jorik Hendrickx.

  De reis naar Tallinn verliep niet van een leien dakje voor Loena Hendrickx. Haar reiskoffer was niet in Estland geraakt, maar dinsdag kreeg ze verlossend nieuws.

   

  "Er was even paniek, want dit is de nachtmerrie van elke atleet, maar we zijn blij dat alles in orde is gekomen", glimlacht een opgeluchte coach Jorik Hendrickx in Estland.

   

  Wordt dit EK een doel, een generale repetitie of een test voor de Winterspelen? De coach spreekt zich niet echt uit. "We willen altijd zo goed mogelijk presteren. Het EK, de Spelen en het WK zijn doelen."

   

  Hendrickx presteerde in 2021 prima op het WK en werd 3e in de prestigieuze GP van Turijn. "Het voorseizoen was goed, maar ook zwaar. We hebben even wat gas moeten terugnemen en zijn nu in volle trainingsmodus."

   

  "We willen altijd nog beter en nog meer, maar de küren zitten goed. Loena is er klaar voor en we zullen laten zien wat we moeten doen."

  "Het is mooi dat ze de waardering krijgt"

  Dankzij die sterke prestaties is de druk natuurlijk wat groter voor dit EK. Ook in de gids van het evenement wordt Loena Hendrickx bestempeld als een deelneemster om naar uit te kijken.

   

  "We moeten het niet onder stoelen of banken steken: na de Russische meisjes is Loena momenteel een van de betere Europese schaatssters. Het is mooi dat ze die waardering krijgt."

   

  "Of het podium dan haalbaar is? Dat wordt heel moeilijk. De Russinnen zijn heel dominant. Hier heb je 3 ijzersterke Russische meisjes, onder wie de wereldkampioene."

   

  "Ik denk dat het podium niet realistisch is. We zijn tevreden als we twee sterke küren neerzetten en we proberen zo dicht mogelijk bij het persoonlijk record te geraken. Zo krijgen we de bevesting dat we goed bezig zijn."

   

  Broer en zus zien ook de coronastress toenemen, maar op sportief vlak is er vooral "gezonde spanning". "Loena weet dat ze het kan en ze wil zichzelf blij maken."

  Of het podium haalbaar is? Dat wordt heel moeilijk. De Russinnen zijn heel dominant. Hier heb je 3 ijzersterke Russische meisjes, onder wie de wereldkampioene.

  Broer en coach Jorik Hendrickx

  Als allerlaatste op het ijs

  Loena Hendrickx schaatst donderdag om 15.48 u de korte kür in Tallinn. Ze komt als allerlaatste in actie, na topfavoriete Kamila Valijeva.

  Bekijk het interview met Jorik Hendrickx: