Greg Van Avermaet: "Ik ben een dagje ouder, maar ik geloof dat ik het nog kan"

Greg Van Avermaet liep in november een coronabesmetting op.

Greg Van Avermaet (36) is een van de renners die een ontgoochelend 2021 willen doorspoelen. De voormalige olympische kampioen gelooft dat zijn kaars nog niet opgebrand is, maar liep tijdens zijn rustperiode het coronavirus op. Met zijn boostervaccin wacht hij door mindere ervaringen tot na de klassiekers.

Ook aan de vooravond van het wielerseizoen in 2022 is het coronavirus een item. Bij zijn team AG2R-Citroën werden op stage in Spanje enkele personeelsleden naar huis gestuurd na een positieve test.

 

"Het is een gespreksonderwerp, maar ik lig er niet van wakker", vertelde Greg Van Avermaet in Denia. "Ik blijf doen wat ik altijd deed, heel voorzichtig zijn en ik neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Meer kan je niet doen."

 

"Die vier personeelsleden zijn nu naar huis, wij trainen hier verder en dat is een goede zaak, want je hebt zo'n kamp wel nodig richting de start van het seizoen."

 

Van Avermaet is helaas een ervaringsdeskundige. In november liep hij een besmetting op. "Ik had vooral last van smaakverlies."

 

"Verder heb ik me tien dagen geïsoleerd van Ellen en de kinderen. Ik wilde niet dat zij het zouden oplopen. Dan kunnen ze niet naar school, zitten ze geïsoleerd. Dat wilde ik hen toch niet aandoen."

 

"Dus leefde ik tien dagen lang in een kamer apart, werd mijn eten klaargezet op een dienblad aan de deur. Het was speciaal, de kinderen keken naar mijn alsof ik een alien was (lacht)."

 

"Voor de eerste keer ooit heb ik tien dagen niets gedaan, maar echt helemaal niets. Ik las de kranten en ik keek series, massa's series. Welke? Ik weet het niet, het waren er veel. Het was wel eens plezant, zo niets doen."

 

(lees voort onder het Instagram-bericht)

"Ik laat boosterprik zetten na de klassiekers"

Greg Van Avermaet moest de pauzeknop dus nog wat langer indrukken net toen hij de trainingen wilde hervatten. "Ik bleef dus nog wat langer van de fiets dan voorzien. Dat kon geen kwaad, zeker niet na mijn moeilijke seizoen."

 

"Vooral in de tweede seizoenshelft liep het niet zoals ik wou. Ik wijt het aan mijn vaccinatie. Sindsdien koers ik niet meer op niveau. Je moet dat echt wel timen en ik deed het net voor de Dauphiné, na een zware trainingsperiode en vlak voor een zware koers. Dat was geen goed idee."

 

"Ik heb daarna niet meer op niveau gefietst. Normaal ben ik altijd goed voor een plek in de top tien of rijd ik mee finales, nu had ik het zelfs lastig in de gruppetto in de Tour. "

 

"Zelf wilde ik stoppen, maar de ploeg wou dat ik verder deed, onder meer voor onze klassementsman Ben O'Connor en dat heb ik gedaan, maar dan put je je lichaam verder uit."

 

"Mijn bloedwaarden waren niet op niveau zo bleek uit testen in het najaar. Mijn lichaam vocht ergens tegen. Dus ben ik nu niet zo happig op die derde prik. Ik laat hem zetten na de klassiekers, dat lijkt me de beste optie."

Vooral in de tweede seizoenshelft liep het niet zoals ik wou. Ik wijt het aan mijn vaccinatie. Sindsdien koers ik niet meer op niveau. 

Greg Van Avermaet

Over niveau van zijn beste dagen: "Dat kan niet weg zijn"

Sportief was 2021 een mager beestje, al werd Greg Van Avermaet wel 3e in de Ronde van Vlaanderen.

 

"Ik wil gewoon opnieuw mijn oude niveau halen", zegt hij, "weer meestrijden, finales rijden. Dat kon ik niet in de tweede seizoenshelft van 2021."

 

"Natuurlijk ben ik intussen een dagje ouder, maar ik geloof dat ik het nog kan. Ik kon het nog in het voorjaar van 2021. Dat kan niet weg zijn en daar train ik nog altijd elke dag hard voor."