Djokovic geeft toe "fouten" te hebben gemaakt, maar laakt ook "desinformatie"

  Novak Djokovic trainde ook vandaag in Melbourne, maar hij is nog niet zeker van deelname aan de Australian Open.

  Novak Djokovic heeft toegegeven dat hij "fouten" heeft gemaakt bij het invullen van zijn inreisformulier voor Australië en bij zijn gedrag nadat hij positief getest had op corona. De Servische nummer 1 van de wereld trainde ook vandaag in Melbourne, maar zijn deelname aan de Australian Open is nog niet zeker. 

  In een uitgebreide boodschap op Instagram heeft de niet-gevaccineerde Djokovic meegedeeld dat zijn entourage de bevoegde Australische autoriteiten, die over een mogelijke nieuwe annulatie van zijn visum én dus deportatie moeten beslissen, extra informatie heeft bezorgd.

  "We leven in moeilijke tijden met deze wereldwijde pandemie en soms gebeuren er fouten", verklaarde de titelverdediger in Melbourne.

  De tennisser laakt evenwel ook de "desinformatie" over zijn activiteiten in december in de aanloop naar en na zijn positieve PCR-test.

   

  "Die desinformatie moet rechtgezet worden, in het bijzonder om de spanningen over mijn aanwezigheid in Australië te verlichten. Maar ook omdat ze erg pijnlijk zijn voor mijn familie."

  De desinformatie is erg pijnlijk voor mijn familie.

  Novak Djokovic

  "Interview met L'Equipe op 18 december was inschattingsfout"

  Djokovic komt terug op de chronologie van zijn coronazaak en legde uit dat hij uit eigen beweging een PCR-test deed op 16 december, nadat hij op 14 december een basketbalmatch had bijgewoond in Belgrado waar later heel wat toeschouwers besmet bleken.

  Djokovic werd nog in het openbaar gezien in Belgrado daags na 16 december, de dag waarop hij positief testte volgens documenten die hij bezorgde aan de Australische douane.

  De nummer 1 legt uit dat hij die 16e een negatieve zelftest had gedaan, gelijktijdig met zijn PCR-test. De 17e was hij op de voorstelling van een postzegel en ontmoette hij jonge tennissers. Foto's tonen dat hij daarbij geen mondmasker droeg.

  "Ik was nog niet op de hoogte van mijn uitslag, had geen symptomen en voelde me goed. Ik deed voor die ontmoeting ook die dag een zelftest, die negatief was", verdedigde hij zich.

  Djokovic geeft wel toe dat hij "een inschattingsfout" maakte, toen hij op 18 december, de dag na zijn positieve uitslag, journalisten van de Franse sportkrante L'Equipe ontmoette voor een interview. "Ik wilde de journalist niet in de kou laten staan, maar ik respecteerde de sociale afstand en droeg een mondmasker, behalve toen mijn foto werd gemaakt. Achteraf gezien had ik die afspraak beter uitgesteld."

  (lees voort onder foto)

  "Menselijke fout op inreisformulier"

  In de Australische media was gisteren heel wat te doen over een aangevinkt vakje op zijn inreisformulier. Dat gaf aan dat Djokovic 2 weken voor zijn aankomst in Australië niet gereisd had. Maar hij was begin januari nog in Spanje.

  "Een menselijke fout en niet opzettelijk", noemt de tennisser het. "Dat formulier is door mijn entourage in mijn naam ingevuld. Mijn manager biedt zijn oprechte excuses aan voor deze administratieve fout."

  De Serviër kwam met een medische vrijstelling (op basis van zijn positieve coronabesmetting, red) naar Melbourne, maar zijn visum werd aan de douane ingetrokken door twijfel over de geldigheid daarover.

  Dat visum kreeg hij eerder deze week van de rechter terug, de minister van immigratie buigt zich momenteel over de zaak. Die kan ten persoonlijken titel de tennisser nog het land uitzetten.