Tiesj Benoot: "Bij Jumbo-Visma kan ik het best tot mijn recht komen"

  Tiesj Benoot is een nieuwkomer bij Jumbo-Visma.

  Tiesj Benoot (27) werd in de staart van afgelopen seizoen nog gekoppeld aan Jumbo-Visma. De Gentenaar denkt niet dat hij zijn eigen ambities nu helemaal moet opbergen. "Om grote koersen te winnen kan het een voordeel zijn om met Wout te koersen", oordeelt Benoot.

  "Een nachtmerrie" vindt Tiesj Benoot "een zware uitdrukking" om zijn scheiding met DSM te omschrijven. "Ik ben ook vooral blij dat ik hier ben. Ik krijg energie en kijk uit naar komend seizoen", rondt Benoot het verhaal af.

   

  De Oost-Vlaming schermde met interesse van andere teams en ontkent niet dat hij getwijfeld en nagedacht heeft, maar volgens Benoot is Jumbo-Visma "de juiste keuze".

   

  Nochtans wordt links en rechts gezegd dat Benoot vooral in een dienende rol zal moeten rijden. "Ik ben geen veelwinnaar, dat wist ik al als eerstejaars. Maar in deze ploeg, waar je met Wout van Aert vrijwel altijd de topfavoriet hebt, kan ik het best tot mijn recht komen."

   

  "Ik besef dat ik minder kansen zal krijgen dan vroeger, want vorig jaar was ik vrijwel altijd kopman. Maar om grote koersen te winnen kan het een voordeel zijn om met Wout te koersen."

   

  "Niet veel renners willen met hem naar de finish en ik moet het van een aanval hebben. Dan is het beter om niet tegen Wout te moeten rijden. We komen goed overeen. Ik verwacht geen problemen."

   

  "Jumbo-Visma wil ook anders koersen, dat Wout het niet altijd moet rechtzetten. Dat was voor mij ook belangrijk, een tactiek kunnen toepassen zoals Quick Step met de beste kopman."

  Ik ben geen veelwinnaar, dat wist ik al als eerstejaars. Maar in deze ploeg, waar je met Wout vrijwel altijd de topfavoriet hebt, kan ik het best tot mijn recht komen.

  Tiesj Benoot

  "Ik wil zeker naar de Tour"

  Maar is er in de onderhandelingen met Jumbo-Visma gesproken over concrete kansen? 

   

  "Het is niet dat ik nu teken om elke koers vanaf de start me 100 procent leeg te rijden. Ik ben prof genoeg om te weten dat dat soms het geval is. Denk aan Gent-Wevelgem: als Wout er bij is, dan is het evident dat je voor een sprint gaat."

   

  "Maar er zijn nog andere koersen waar Quick Step al bewezen heeft dat je de breedte kan uitspelen. Dat is ook de reden waarom Wout niet altijd gewonnen heeft terwijl hij wel de sterkste was. Hij reageerde vaak zelf al op 70 km van de finish en dat betaal je in de finale."

   

  Benoot mikt in eerste instantie op de klassiekers, maar vergeet ook de rittenkoersen van een week niet. "Ik zeg zeker niet neen, maar ik ben hier eerst voor het voorjaar. Ik rijd de klassiekers op Sanremo en Roubaix na."

   

  En wat met de Tour? Benoot heeft nog geen zekerheid. "Maar ik wil er zeker rijden. Iedereen wil deel uitmaken van dit verhaal en je voelt dat het leeft."