Bespioneert China straks olympiërs via hun telefoon? "Spyware blijft je jaren achtervolgen"

Via de app WeChat (in het groen) zouden de Chinese autoriteiten kunnen meekijken en -lezen.

De Belgische sporters die straks deelnemen aan de Winterspelen in Peking wordt aangeraden om hun eigen smartphone of tablet thuis te laten, uit vrees voor afluisterapparatuur. Volgens China-correspondente Leen Vervaeke is dat geen overdreven advies van het BOIC.

Over een maandje gaan de Olympische Winterspelen van start en strijken er mensen van over de hele wereld neer in Peking en omstreken. De communistische autoriteiten in China hebben een kwalijke reputatie als het op spionage aankomt en dus zijn enkele delegaties, waaronder de Belgische, op hun hoede.

 

"Er zijn tal van verhalen bekend van telefoons die in China gebruikt werden en die plots spyware op hun toestel hebben", zegt correspondente Leen Vervaeke in De Wereld Vandaag.

 

"Technisch kan dat zeker, want het is al eerder gebeurd bij bijvoorbeeld de Belgische handelsmissie in China. Al is nooit echt duidelijk of die spyware ook effectief gebruikt wordt."

 

"Wat wel zeker is, is dat er al Chinezen ondervraagd zijn, omdat ze informatie via hun telefoon hadden uitgewisseld die de politie verdacht vond."

Het is al eerder gebeurd bij bijvoorbeeld de Belgische handelsmissie in China.

Leen Vervaeke vanuit China

App met spyware verwijderen volstaat niet

"Er is dus het gewone aftappen van de telefoon, maar je hebt ook de spyware. Die haal je nietsvermoedend binnen met apps die ofwel verplicht zijn of waar je moeilijk zonder kunt, zoals WeChat, het Chinese WhatsApp en Facebook. Soms gaat het ook om apps die de politie je aanraadt of die je om professionele redenen nodig hebt."

 

"Die apps registreren dan de beweging van je toetsenbord en slaan ook screenshots op van je scherm. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld ook je wachtwoorden ontfutselen."

 

"Ook al worden die apps op het moment zelf niet gebruikt, de spyware blijft toch op je telefoon staan als je die bewuste app verwijdert of zelfs als je van telefoon wisselt."

 

"Zo kan het zijn dat die persoon jaren later in een andere functie wél toegang heeft tot gevoelige informatie en hij of zij nog altijd dat achterdeurtje heeft op zijn telefoon."

 

In het communistische China zijn dat soort praktijken zo ingeburgerd dat niemand er nog van opkijkt. "Ze zijn zich er bewust van dat ze op hun hoede moeten zijn met hun communicatie."

"Het enthousiasme voor de Winterspelen blijft nog wat uit"

Intussen naderen de Winterspelen met rasse schreden. Begint het al wat te leven in China? "Ze zijn zeker op de hoogte dat het eraan komt. Maar het leeft een stuk minder dan de Zomerspelen."

 

"China is ook niet echt een wintersportland. Ze hebben geen grote kampioenen en verwacht wordt dat het land maar 8 à 10 medailles zal behalen."

 

"Er zijn momenteel ook nog geen tickets beschikbaar, ook al willen ze op sommige wedstrijden toeschouwers toelaten. Dat, en uiteraard ook corona, zorgt er allemaal voor dat het enthousiasme nog wat uitblijft."