"Leven in Friesland werpt zijn vruchten af voor Bart Swings"

Bart Swings tankte vertrouwen op het EK afstanden met een 1e, 4e en 6e plaats.

Bart Swings tankte het voorbije weekend vertrouwen op het EK schaatsen met een 4e, een 6e en een 1e plaats op de massastart. Onze schaatsman Bert Sterckx was erbij in Heerenveen. Hoe schat hij de prestaties van de 30-jarige Swings in 1 maand voor de Spelen? "Het is leuk meegenomen, maar dit wil heel weinig zeggen voor Peking", vertelt hij in De Tribune. 

Goeie tijden op de 1.500m (6e), de 5.000m (4e) en goud op de massastart. Sterckx maakte het vanaf de eerste rij mee: "Swings heeft het goeie gevoel te pakken en goed gereden op de massastart, maar in Peking komen er andere schaatsers bij."

"In de Wereldbeker heeft Swings daar ook al zijn mannetje kunnen tegen staan, dus het is zeker niet hopeloos. Maar de olympische race op de voorlaatste dag van de Winterspelen zal er tactisch heel anders uitzien."

 

"Er komt een Amerikaan bij, Joey Mantia, die heel goed is op de massastart. Er komen een paar Aziaten bij, vooral Zuid-Koreanen, die gevaarlijk zijn in de sprint." Zo pakte Swings in 2018 olympisch zilver achter de Zuid-Koreaan Seung-hon Lee.

"Dat maakt dat er misschien wat meer ontsnappingen zullen komen dan in de race van zondag, dat er meer gaten gedicht zullen moeten worden. Zondag lag het tempo heel hoog, wat in het voordeel was van Swings. Dat is in Peking misschien anders."

"Hij zal op een andere manier in die race moeten zitten. Maar een wedstrijd lezen kan hij natuurlijk als geen ander." (lees voort onder foto)

"Je mag Swings zeker tot de favorieten rekenen op de massastart in Peking"

Wat kunnen we leren van de Wereldbekers dit seizoen? "Swings heeft tegen die Zuid-Koreanen en Mantia geschaatst in de wereldbekers en het ook goed gedaan. Hij pakte goud in Salt Lake City en zilver in Calgary. In de eerste wereldbeker was hij zesde."

"Je mag hem zeker bij de favorieten rekenen voor Peking. Hij zit altijd wel bij de sterke mannen op de massastart."

 

Ook Swings' prestaties op de 5.000 en 1.500 meter gaven hem een boost, zag Sterckx. "Zeker die 4e plaats op de 5.000 meter. Hij heeft dit seizoen heel stabiel gepresteerd op die afstand."

"Hij zette in Salt Lake City een Belgisch record neer met een heel strakke rit. Alle rondetijden lagen heel dicht bij elkaar. Dat deed hij heel goed, het leverde hem de 4e plaats op. In Tomaszow en Calgary was hij 6e en op het EK dus weer 4e."

Swings staat geen 100, maar 200 of 300 procent meer op het ijs dan vroeger.

Bert Sterckx

Swings staat zo weer helemaal aan de top. "Ik weet nog dat we hem een paar jaar geleden eigenlijk hadden afgeschreven voor die afstanden. Het was eeuwig zoeken naar de goede techniek, er was altijd wel iets waardoor het misliep en hij niet eens meer in de top 10 zat."

Sterckx weet wat helpt: "Hij leeft een paar maanden per jaar in Friesland en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Hij staat geen 100 procent, maar misschien zelfs 200 of 300 procent meer op het ijs dan vroeger. Daardoor is die techniek veel meer een automatisme geworden."

"Dat merk je ook aan zijn ritten. Hij had voor dit EK een zwaar trainingsschema achter de rug, waardoor zijn frisheid wat ontbrak in de laatste ronden van de 5 km. Maar hij rijdt wel een 6'15", dat is zijn tweede tijd ooit in Thialf. Dat zegt wel wat natuurlijk."

"Team IKO heeft gefaald"

Swings zit in een Nederlands team, Team IKO. "Hij heeft daar wel goede trainingspartners. Maar als je kijkt wie van dat team naar de Winterspelen mag, dan heeft Team IKO gefaald. Swings is hét boegbeeld van het team op dit moment."

"De enige andere die mag gaan is een Est, Martin Liiv, die we in België niet kennen."

"Jorien ter Mors, goed voor olympische medailles in shorttrack en schaatsen, Esmée Visser, olympisch kampioene op 5.000 en Jan Blokhuysen, die medailles haalde op de Spelen van 2010, 2014 en 2018, die zijn er allemaal niet bij."

"In de breedte heeft dat team heel slecht gewerkt, wat als probleem geeft dat Swings in Peking zijn trainingsmakkers niet heeft. Dat is wel jammer. Hij zal daar dus op zoek moeten gaan naar andere mensen. Gelukkig zit hij al jaren in het milieu en zal dat wel lukken." 

Beluister De Tribune