KBWB-preses Van Damme: "WK veldrijden is zeer zware financiële inspanning"

Tom Van Damme (archieffoto)

Het WK veldrijden in de Verenigde Staten is een moeilijke oefening voor de Belgische Wielerbond KBWB, zeker in volle coronatijd. "We moeten alles zelf bekostigen, want omdat cyclocross geen olympische sport is, krijgen we geen overheidssteun", legt bondsvoorzitter Tom Van Damme uit.

Fayetteville in de Amerikaanse staat Arkansas is eind deze maand het decor voor het WK cyclocross. Een wereldkampioenschap in de VS brengt heel wat met zich mee op alle vlakken, zeker in een wereld die nog steeds geteisterd wordt door het coronavirus.

"Het wordt een WK in lastige omstandigheden. Het is een moeilijke oefening voor ons", zegt bondsvoorzitter Tom Van Damme, die constant in overleg is met de Internationale Wielerunie UCI.

"Zij hebben ons verzekerd dat het WK zal doorgaan zoals gepland, met het programma zoals gepland. Ook met de junioren en de relay dus. Het is evident dat de organisatie en de reis ons wel wat zorgen baren. Onze medische cel volgt de situatie dagelijks op om te zien of de reis in alle veiligheid kan verlopen."

De UCI heeft ons verzekerd dat het WK zal doorgaan zoals gepland, met het programma zoals gepland.

Tom Van Damme

De Nederlanders trekken maar met een beperkte delegatie naar de VS, maar daar wil Van Damme niet van weten. "Wij houden vast aan onze selectiecriteria. Het is de taak van de federatie om zeker onze jongeren kansen te geven om zich te ontplooien en verder te werken aan hun carrière", vindt hij.

"Ik wil wel nog eens benadrukken dat wij geen enkele overheidssubsidie krijgen omdat cyclocross geen olympische sport is. Wij moeten dus alles zelf bekostigen. Dat is voor ons een zeer zware financiële inspanning, maar ik vind dat wij die moeten doen als federatie."

Door de coronamaatregelen heeft de wielerbond bovendien ook al heel wat inkomsten misgelopen. "We zullen dit jaar uit onze reserves moeten putten", geeft Van Damme toe.