Waarom was Van Aert zó sterk in het veld: "De voorbije jaren was er altijd iets"

Wout van Aert

De Belgische titel in het veld en de blessureperikelen van concurrent Mathieu van der Poel hebben Wout van Aert niet meer op andere gedachten gebracht: hij past voor het WK cyclocross. "Dat vind ik heel slim", vertelt Sporza-journalist Maarten Vangramberen in onze podcast De Tribune.

Het WK veldrijden in de Verenigde Staten stond al een poosje niet meer op de agenda van Wout van Aert. Na het BK bevestigde hij andermaal dat hij niet naar Fayetteville trekt. "Het zou me heel erg verbaasd hebben, mocht hij het WK er toch nog snel even bijgenomen hebben", zegt Maarten Vangramberen.

"Hij bewijst nu dat topsport en topwielrennen geen nattevingerwerk zijn, maar zeer planmatig aangepakt worden. Je moet zeer goed weten waar je mee bezig bent. Ik begrijp heel goed dat hij niet naar het WK gaat. Ik vind het heel slim. En die 4e wereldtitel zal echt het verschil niet maken."

Het mag duidelijk zijn: Wout van Aert gaat vanaf nu vol voor de weg. "Hij wil alles op alles zetten om eens een kasseimonument binnen te halen," weet Vangramberen. "Die kansen zullen zich wel nog een aantal jaar aandienen, maar je moet ze wel grijpen."

Nu kan Wout van Aert zich mentaal eens ontspannen. Het is de bedoeling om straks frisser te zijn wanneer de boel ontploft op de Oude Kwaremont.

Maarten Vangramberen

"Van Aert heeft jarenlang snel de overgang gemaakt van het veld naar de weg. Nu mag hij zich mentaal eens een beetje ontspannen. Hij is nu op stage, waar hij in zijn hoofd wat rust kan vinden. Dat gaat zo belangrijk zijn om mentaal helemaal fris te zijn voor de kasseiklassiekers."

"De voorbije jaren was er altijd wel iets: perikelen met zijn ploeg en zijn contract, die zware val in de Tour die zijn voorbereiding voor het veld verstoorde, hij werd vader en dat kost ook energie, dat is nu eenmaal zo. Nu zit hij gewoon goed in zijn vel en dat zag je ook in het veld. Daarom was hij zo goed."

"Of dat betekent dat hij ook zo goed zal zijn op de weg? Dat is geen exacte wetenschap, al ziet het er wel goed uit. Ze weten heel goed waarmee ze bezig zijn. Het is de bedoeling om straks frisser te zijn en wel mee te zijn op de Oude Kwaremont als de boel daar ontploft. Als hij fit en gezond blijft, ziet het er goed uit."

Beluister De Tribune