Keert Westerlo terug op het hoogste niveau in 2022? "Hoe rapper we promoveren, hoe beter"

  Het swingt weer in Het Kuipje.

  In Westerlo schijnt de zon weer. De club staat comfortabel aan de leiding in 1B. "Westerlo is klaar om de stap te zetten. Nu is het aan ons om die plaats in 1A op te eisen", klinkt het in de stille Kempen.

  Westerlo speelt al 5 jaar in 1B. Het team leidt momenteel met een bonus van 10 punten.

   

  "We hebben ons in een goede positie gewerkt", weet ook trainer en voormalig verdediger Jonas De Roeck. "Nu wordt het zaak om te bevestigen."

   

  Om daarna te promoveren naar de Jupiler Pro League? "Dat is uiteraard het doel", antwoordt de coach. "Die ambitie hebben we altijd uitgesproken."

   

  "Maar we mogen niet denken dat het niet kan mislopen", stipt De Roeck aan. "Elke dag die we trainen, elke wedstrijd die we nu spelen, is een kans om onze doelstelling zo snel mogelijk te halen. Hoe rapper we de promotie kunnen afdwingen, hoe beter."

   

  "Onze grootste tegenstander wordt misschien wel het coronavirus. Daar moeten we echt voorzichtig en erg professioneel mee omgaan."

   

  "We richten bijvoorbeeld aparte kleedkamers in, we eten met handschoenen en we douchen niet meer bij de tegenstander. Op die manier proberen we het risico te beperken. Al blijft het soms een loterij", zegt de coach van Westerlo.

  En als Westerlo opnieuw mag optreden in de hoogste afdeling? "Dan zullen we ons mannetje kunnen staan", gelooft Jonas De Roeck.

   

  "De budgetten in 1B liggen hoger dan vroeger waardoor ook het niveau is opgetrokken. Kijk naar Union en Beerschot. Zij lieten ook snel van zich horen toen ze promoveerden."

   

  "Wij hebben als doelstelling om weer een stabiel team te worden in de hoogste klasse", besluit de trainer.

  Lukas Van Eenoo: "Groot verschil met investeerder"

  Om weer op het hoogste niveau te presteren, kan Westerlo rekenen op de inbreng van een Turkse investeerder.

   

  "Sinds zijn komst staat hier een mooi trainingscomplex, een complex dat 1A-waardig is", ziet de ervaren middenvelder Lukas Van Eenoo (30).

   

  "Vroeger werkten we onze krachtoefeningen in een kleine kineruimte in het stadion af. Nu hebben we daar een apart gebouw voor met prachtige toestellen. We worden ook bijgestaan door diëtisten of een videoanalist. Een groot verschil."

   

  "Westerlo is klaar om de stap te zetten. Nu is het aan ons om die plaats in 1A op te eisen", gaat Van Eenoo met de borst vooruit.

  Bart Goor: "Voetballen geconcentreerd en met lef"

  De staf in Westerlo telt ook oude bekenden zoals Bart Goor. De voormalige international van Anderlecht en Racing Genk staat hoofdcoach Jonas De Roeck bij.

   

  "Ik ben er even uit geweest", vertelt de voormalige middenvelder. "Het is leuk om terug te zijn. Zeker als je zo'n seizoen draait."

   

  De werkomstandigheden in Westerlo bevallen Goor. "Met de nieuwe faciliteiten hoeven we niet onder te doen voor clubs in 1A. Op dat gebied staan we er al goed voor."

   

  "We verdienen ook om aan de leiding te staan. We voetballen geconcentreerd én met lef", vindt de assistent, die zich goed voelt in zijn rol. "Voorlopig zit ik hier goed. Ik leer zeer veel bij van onze hoofdcoach."

  Reportage: op bezoek bij Westerlo