België stuurt 2 vrouwen naar WK veldrijden, Thibau Nys gaat mee bij de beloften

  Sven Vanthourenhout heeft de Belgische WK-selectie vrijgegeven.

  Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft zijn puzzel gelegd voor het WK veldrijden in Fayetteville (VS). Belgisch kampioene Sanne Cant en Alicia Franck zijn de enige vertegenwoordigers bij de vrouwen. Bij de mannen is Toon Vandebosch eerste reserve. Thibau Nys krijgt een ticket bij de beloften: "Hij kwam gisteren ten val en krijgt op 18 januari uitsluitsel. Maar het ziet er goed uit."

  Sven Vanthourenhout maakt WK-selectie bekend: "18 januari definitief uitsluitsel over Thibau Nys"

  Deze Belgen mogen allemaal naar het WK veldrijden (29-30 januari)

  • Mannen elite: Jens Adams, Toon Aerts, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout
  • Vrouwen elite: Sanne Cant en Alicia Franck
  • Mannen beloften: Gerben Kuypers, Jente Michels, Thibau Nys, Niels Vandeputte, Emiel Verstrynge en Joran Wyseure
  • Vrouwen beloften: Kiona Crabbé
  • Mannen junioren: Yordi Corsus, Kenay De Moyer, Aaron Dockx, Wies Nuyens, Ferre Urkens en Viktor Vandenberghe
  • Vrouwen junioren: Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey

  Vanthourenhout: "Aerts en Iserbyt kunnen allebei wereldkampioen worden"

  Geen grote verrassingen bij de mannen elite. Zonder Wout van Aert zijn Toon Aerts en Eli Iserbyt de vooruitgeschoven mannen. Al kunnen Quinten Hermans, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout ook een hoofdrol vertolken.

   

  Ook Jens Adams (gisteren 4e op het BK), Vincent Baestaens en Daan Soete mogen hun ticket boeken naar de Verenigde Staten. Eerste reserve is Toon Vandebosch.

   

  "Als Toon Aerts en Eli Iserbyt op hun best zijn, dan zijn ze allebei in staat om wereldkampioen te worden", zegt bondscoach Sven Vanthourenhout. 

   

  "Eli heeft al een fantastisch seizoen gereden, net als Toon. We weten allemaal dat Toon zijn stempel kan drukken op dat soort parcours. Het zou heel onrespectvol zijn als ik één van hen twee een trapje lager zet dan de andere."

  Waarom geen voltallige selecties bij de vrouwen? Ze hebben niet allemaal voldaan aan de vooropgestelde criteria

  Bondscoach Sven Vanthourenhout

  Bij de vrouwen elite worden maar 2 van de 7 plekjes ingevuld. 13-voudig Belgisch kampioene Sanne Cant en Alicia Franck verdedigen als enigen de Belgische eer.

   

  Waarom maar 2 vrouwen? "Vanuit de Wielerbond stellen we enkele criteria voorop (zoals in de top 16 eindigen van Wereldbeker-crossen)", legt bondscoach Vanthourenhout uit. 

   

  "We hebben de vrouwen de voorbije weken en maanden voldoende kansen gegeven om zich in de Wereldbeker en op het EK te bewijzen. Daar reden we telkens met voltallige selecties. Uiteindelijk hebben ze minder voldaan aan de vooropgestelde criteria dan de mannen."

  Toon Aerts en Eli Iserbyt zijn de twee speerpunten bij de mannen elite.

  "Indien nodig wordt Thibau Nys vervangen door Witse Meeussen"

  De hamvraag bij de mannen beloften: reist Thibau Nys naar de VS af ondanks de blessure (mini-ontwrichting) die hij gisteren op het BK heeft opgelopen?

   

  "Ik heb gisterenavond nog vrij lang contact gehad met Thibau zelf", vertelt de bondscoach. "Het feit dat er geen breuk is, is al heel positief."

   

  "Op 18 januari krijgt Thibau uitsluitsel omtrent zijn blessure. Het ziet er dus heel positief uit. Maar als het nodig is, wordt hij in de selectie vervangen door Witse Meeussen."

   

  Vanthourenhout hoopt op eremetaal bij de mannen beloften en junioren. "Bij de jongenscategorieën moeten we overal meedoen voor de wereldtitel, net als bij de mannen elite."

   

  "Bij de vrouwen moeten we iets realistischer zijn. Ik kijk vooral uit naar de vrouwen junioren, waar we met twee eerstejaars starten: Fleur Moors en Xaydee Van Sinaey. Ze hebben de laatste maanden niet onaardig gedaan."

  Interview met de bondscoach: