Bart Swings: "Een goed EK zal me veel vertrouwen geven voor de Winterspelen"

  Bart Swings.

  Bart Swings verdedigt in Heerenveen zijn Europese titel op de massastart. Het EK afstanden is geen hoofddoel voor de Belgische schaatser, de Winterspelen zijn dat uiteraard wel. "Was het EK in Moskou, dan was ik niet geweest."

  Na een goed najaar verdween Bart Swings eventjes van het ijs. In Heerenveen wil hij op het EK afstanden een gooi doen naar een medaille. Waar staat Swings, in Peking dé Belgische medaillehoop op de Winterspelen, nu? "Ik denk dat ik goed ben. Ik heb een tijdje niet op het ijs gestaan en goed doorgetraind ernaast."

   

  "Ik ben vooral benieuwd hoe fris ik aan de start zal staan. De afgelopen weken waren pittig, maar dat moest ook wel een maand voor de Winterspelen. Ik ben ook een weekje thuis geweest en heb vrienden en familie op een veilige manier proberen te zien. Nu wil ik natuurlijk niet besmet raken met het coronavirus."

   

  De schrik zit er goed in bij de olympische atleten? "We proberen gewoon veilig te blijven met zo weinig mogelijk contacten en veel zelftesten. Dat is gewoon nodig nu. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om, ik wil geen spijt hebben van dingen. De boosterprik heb ik al genomen, het kan maar helpen."

  De boosterprik heb ik al genomen, het kan maar helpen.

  Bart Swings

  "EK is geen hoofddoel"

  Wat mogen we van Swings verwachten op het EK? "Het is geen hoofddoel, ik neem het erbij. Maar als ik start, wil ik het goed doen. Het doel is mooie en stabiele ritten afwerken, op de massastart ga ik er wel alles aan doen om mijn titel te verdedigen."

   

  "Het EK is in Heerenveen en daarom ben ik hier, was het in Moskou dan was ik niet geweest. Ik ben volop in een trainingsperiode en die extra reisdagen wil ik er niet bij. Ik ben hier vooral om de goede lijn door te trekken. Dat zal me veel vertrouwen geven richting de Spelen."