Alfred Schreuder: "Ik was eerst wel verrast door telefoontje Club Brugge"

  Alfred Schreuder heeft zijn eerste dagen als coach van Club Brugge achter de rug.

  Alfred Schreuder zag "veel werkethiek en gretige spelers" op zijn eerste dagen als trainer van Club Brugge. De Nederlander, die Philippe Clement opvolgde, richt zich op de dubbel. "We willen de beste club zijn met het beste voetbal", zegt hij.

  Veel tijd om te genieten van het strand van Marbella heeft Alfred Schreuder nog niet gehad. De Nederlander werd maandag voorgesteld als trainer van blauw-zwart en heeft ondertussen al zijn eerste trainingen en oefenwedstrijd achter de rug. 

   

  "Het is snel gegaan", bevestigt Schreuder. "Het is goed dat we op oefenstage zijn: ik kon al goed trainen en praten met de jongens en we hebben alle tijd om aan elkaar te wennen."

   

  Ook voor Schreuder kwam de trainerswissel onverwacht. "Ik was aanvankelijk zeker verrast door het telefoontje van Club Brugge", geeft hij toe. "Bij een kennismakingsgesprek konden we onze ideeën uitwisselen en dat ging meteen heel goed. Na één gesprek was Club overtuigd van mij als trainer."

   

  Gelukkig hoefde de Nederlander zich niet snel in te lezen over de Belgische competitie. "Club Brugge kende ik zeker. Ik ben de assistent geweest van Michel Preud'homme (bij Twente, red.) en die ging naar Club. Ik heb toen veel wedstrijden gekeken. En natuurlijk zagen we Club ook aan het werk in de Champions League."

   

  "Ik heb nu natuurlijk al veel wedstrijden bekeken van de competitie. Anderlecht kende ik uiteraard ook en Union is de verrassing van het seizoen."

  Ik weet van mezelf dat ik hoofdtrainer kan zijn, vandaar ook deze uitdaging.

  Alfred Schreuder

  Dat Schreuder de voorbije jaren vooral als assistent aan de slag was, hoeft volgens hem geen struikelblok te zijn. "Ik begrijp dat mensen zo zouden kunnen denken, maar ik ben ook drie jaar hoofdtrainer geweest. Ik weet ook van mezelf dat ik hoofdtrainer kan zijn, vandaar ook deze uitdaging."

   

  Is Club Brugge dan de juiste club om de stap als T1 te zetten? "Club is natuurlijk een hele grote club, dat weten we ook in Nederland. Ze spelen voor de titel en hun manier van spelen sluit aan bij mijn aanpak: dominant, zowel in balbezit als balverlies. We willen de beste club zijn met het beste voetbal."

   

  Toch ziet Schreuder zeker nog werkpunten. "We staan 7 punten achter en we slikken te veel tegengoals. Club heeft al veel wedstrijden gewonnen, maar ik wil bepaalde zaken veranderen om het team beter te laten functioneren en makkelijker te laten winnen."

   

  De kersverse Club-coach steekt zijn ambities dan ook niet weg. "Club moet voor de titel spelen en de Beker winnen. Dat is een doelstelling, maar mij gaat het meer om de manier waarop. Dat kan ik iedere dag beïnvloeden, dat is mijn primaire taak."

  Schreuder: "In Barcelona geleerd om rustig te blijven"

  In zijn eerste dagen op het oefenveld straalde Schreuder vooral veel rust uit. "Ik wou de eerste dagen vooral observeren en praten met de assistenten. Ik wou iedereen goed leren kennen: hoe reageren ze op bepaalde situaties? Hoe is hun lichaamstaal?"

   

  "Ik ben tot nu toe heel tevreden over de werkethiek. De spelers zijn bereid om hard te trainen en zuigen alle informatie op. Dat is al heel positief."

   

  Schreuder vertoefde drie maanden geleden nog in Camp Nou als assistent van Ronald Koeman. Wat heeft hij daar geleerd? "Koeman is een heel goede manager onder zo'n grote druk. Ik heb vooral geleerd om rustig te blijven onder alle omstandigheden."