Paul Herygers verkent BK-parcours: "Er ligt minder zand dan ik verwacht had"

  Paul Herygers in het zand van Middelkerke (Lombardsijde).

  Zondag staat de Belgische driekleur op het spel in Lombardsijde, een deelgemeente van Middelkerke. Een BK aan de kust en dus verkenden we de omloop met zandkoning Paul Herygers. "Ik had meer zand verwacht", zegt onze veldritanalist, die zelf 2 keer de Belgische titel veroverde.

  Verken het BK-parcours met Paul Herygers

  Hindernis 1: drie venijnige bultjes

   

  "De miserie moet ergens beginnen en op dit parcours is dat al vrij snel na de start", opent Paul Herygers.

   

  "Een beklimming zou ik het niet noemen, maar wel een hindernis. Op een bepaald moment is er maar ruimte voor 1 renner links en 1 renner rechts. Je mag de renners geen stress bezorgen, maar ze zullen wel al van bij de eerste meter in het veld voorin mee moeten zijn."

   

  "Het is de bedoeling om op deze hindernis geen brokken te maken, zodat je een heel uur de tijd hebt om je kansen te verdedigen."

  Hindernis 2: helling in het zand

   

  "Dit is wel al iets pikanter. In mijn ogen is dit een stukje Koksijde", zegt Herygers met een brede glimlach.

   

  "Ik vermoed dat de profs hier knal naar bovenrijden, niet zoals ik vandaag. Er is maar één weggetje om naar boven te rijden, dus vooraan zitten is hier opnieuw de boodschap."

  Hindernis 3: kasseistrook(je)

   

  "In crosstermen is dit niks. Met crosstubes word je de kasseien amper gewaar. Zeker met een bandendruk die samengesteld is voor het zand."

  Hindernis 4: passage op het strand

   

  "Het is blijkbaar stormachtig geweest. Geen springtij, maar dus stormtij. Dat wil zeggen dat het water heel hoog komt. Daardoor zijn de laatste meters van de strandpassage biljarthard. Je kan erover fietsen en het ziet ernaar uit dat dat tijdens de wedstrijd ook zo zal zijn."

   

  "De echte zandspecialisten zullen misschien een beetje teleurgesteld zijn. Ik had ook verwacht dat de zandstrook wat langer zou zijn."

  Geen hindernissen in deel 2: "Vluchtkoers"

   

  "In het 2e deel van het parcours is het gedaan met de heuveltjes en het strand. We krijgen dan een vluchtkoers, het zal vliegensvlug richting de aankomst gaan. Daar begint het weer van voren af aan met heuveltjes en strand."

  Eindconclusie: "Minder zand dan verwacht"

  Wat is de eindconclusie van Herygers na de verkenning? "Er is iets minder zand dan ik 4 maanden geleden gedacht had. Het weer heeft daar invloed op gehad."

   

  "De passage op het strand is iets kleiner uitgevallen, omdat het parcours 3 kilometer is. Ergens moet je durven te knippen in het parcours en dat is gebeurd in de strandpassage."

   

  "In het algemeen is het een parcours van een mooi kampioenschap. Er zal voor gestreden moeten worden."

   

  Verandert de parcoursverkenning iets aan de pronostiek van Herygers? "De favoriet blijft natuurlijk dezelfde: Wout van Aert."

   

  "Doordat er minder zand is dan verwacht, zou het wel eens kunnen dat Iserbyt ferm gaat tegenwerken. Je hebt ook nog Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Het zijn altijd dezelfde namen."

   

  "Maar om nu een podium te vullen, daar waag ik me niet aan. Want er is iets minder zand dan ik had verwacht."