Philippe Clement is voorgesteld in Monaco: "Als de trein komt, moet je erop springen"

  Philippe Clement kan nu echt aan de slag bij Monaco.

  Na 2,5 jaar en 2 titels bij Club Brugge heeft Philippe Clement nu voor het project van AS Monaco gekozen. De Belgische trainer werd vandaag officieel voorgesteld bij zijn nieuwe club en kreeg van de Franse pers meteen heel wat vragen over zijn ideeën voor de ploeg. "Het niveau ligt hoger in de Ligue 1, maar de spelstijl is te vergelijken met de Belgische competitie."

  Clement: "Had snel door dat ze me hier al heel goed kenden"

  Persconferentie in het Frans, geflankeerd door de bazen

  Philippe Clement werd geflankeerd door vice-voorzitter Oleg Petrov en Paul Mitchell, de sportief directeur. Die laatste onderstreepte nog eens het geloof in Clement. 

   

  "We volgen veel coaches, maar door onze connectie met Cercle Brugge hebben we het geluk om de evolutie van het Belgisch voetbal en dus van Clement vanaf de eerste rij mee te maken. Hij heeft het juiste profiel op het juiste moment."

   

  Clement zelf excuseerde zich eerst voor zijn Frans, maar antwoordde daarna wel op alle vragen van de Franse pers.

  Clement: "Heel blij met dit ambitieuze project"

  "Ik wil de spelers eerst leren kennen, dat is heel belangrijk"

  "Het is een eer om hier te zijn", sprak de ex-Club Brugge-coach. "Ik ben blij dat ik de kans krijg om me te bewijzen in een van de grote Europese competities. Dit is een ambitieus project met een goed evenwicht tussen jongeren en ervaring."

   

  Veel journalisten waren benieuwd naar de analyse die Clement al had gemaakt van de ploeg. "Ik heb nog niet veel tijd gehad, het waren hectische dagen. Ik heb met mijn team natuurlijk al wedstrijden en trainingen bekeken. We waren ook bij de bekermatch in Rouen. Het was interessant om daar vooral jonge spelers aan het werk te zien."

  Ik wil niet te ver van mijn spelers staan. Dat was ook onze kracht de voorbije jaren

  "Maar ik wil mijn bevindingen eerst bespreken met de groep. En we hebben nog een inloopperiode nodig want ik wil ook de spelers persoonlijk leren kennen. Hun mentaliteit, hun karakter. Dat is voor mij als coach altijd heel belangrijk."


  “Ik wil niet te ver van mijn spelers staan. Ik geloof in het creëren van een hechte groep. Dat was ook onze kracht de voorbije jaren.”

   

  "Ik heb de Ligue 1 de voorbije seizoen wel wat gevolgd. Het is een fysieke competitie. Eigenlijk lijkt het wel wat op de Belgische competitie. Het niveau is hier hoger, maar de spelstijl is gelijkaardig."

  Clement: "Mijn objectief? Ik wil altijd alles winnen"

  "Negatief klimaat bij Club? Dat kwam meer van buiten de club"

  Uiteraard waren er ook vragen over de doelen van AS Monaco. "Dat is altijd gevaarlijk. Zeker met deze mensen naast mij", lachte Clement. "Maar ik wil altijd winnen, zo ben ik. Al lukt dat niet altijd in het leven."

   

  Mitchell schoot Clement te hulp. "Onze doelen zijn onveranderd. We willen jongeren opleiden, maar we willen ook resultaten. We willen een vaste waarde zijn bovenaan de Ligue 1 en elk seizoen meedoen in Europa. Op dit moment staan we 17 punten achter PSG. Dat is veel te veel."

   

  Voelt Clement dan geen grote druk op zijn schouders? "Het is positieve druk. Ik kom hier in een omgeving met mensen die ook alles willen winnen, dat is aangenaam."

   

  "Ik wil een sfeer hebben binnen de club en de ploeg van winnaars. De spelers moeten ambitieus zijn en elke dag hard werken. Ze moeten alles willen winnen, maar ze mogen geen angst hebben om te verliezen. Ik zie elke match zeker niet als een soort examen."

  Je kan een ideale route in je hoofd hebben, maar zo loopt het toch niet in het voetbal

  Qua spelstijl moeten we van Clement geen grote revolutie verwachten. "Je past je aan aan de kwaliteiten van je spelers, maar mijn filosofie blijft hetzelfde. Ik wil dominant en aanvallend voetballen. Dat is het basisidee."


  Een handvol Belgische journalisten wou toch nog iets weten over Club Brugge. Was het moment ideaal om te vertrekken? "Ik had niet gedacht om Club nu te verlaten. Maar als de trein voorbijkomt, moet je erop springen. Het is al zo lang geleden dat een Belgische coach uit de Jupiler Pro League naar Frankrijk kon. Je kan een ideale route in je hoofd hebben, maar zo loopt het toch niet in het voetbal."


  "Een negatief klimaat? Mensen in België kijken precies alleen maar naar die laatste matchen. De atmosfeer van buitenaf was veel negatiever dan die binnen de groep.”

  Mitchell: "Club Brugge heeft veel gelijkenissen met Monaco"

  Clement: "Diatta was heel blij om zijn oude coach terug te zien"

  Philippe Clement is officieel voorgesteld bij Monaco: "Veel foutenmarge heeft Clement niet"