Een WK darts met grote gevolgen? Ranking en onenigheid doen Belgen bibberen

  Dimitri Van den Bergh zakt vier plaatsen op de PDC Order of Merit.

  De pijltjes zijn geworpen. Na bijna drie weken dartsplezier is het tijd om de balans op te maken na het WK. Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts zakken door hun spijtige uitschakelingen weg op de allesbepalende ranking. "Dancing Dimi" kijkt ook met veel belangstelling naar een discussie die belangrijk kan zijn voor de toekomst.

  Allesbepalend in het darts is de PDC Order of Merit, het wereldwijde rangordesysteem. Een klassement dat bepaald wordt door het prijzengeld gewonnen over de afgelopen twee seizoenen.

   

  Door de vetpotten die er op het WK te verdienen vielen, heeft het verloop uiteraard een grote impact op die ranking. Helemaal bovenin nadert wereldkampioen Peter Wright op het nummer één Gerwyn Price.

   

  Maar wij kijken uiteraard vooral naar de Belgen. De verrassende uitschakeling van Dimitri Van den Bergh in de tweede ronde bleef niet zonder gevolgen. Onze landgenoot zakte van plaats 5 naar 9. De gevolgen van die kleine daling kunnen mogelijk groot zijn.

   

  Wat zeker is: "Dancing Dimi" zal nu sneller wereldtoppers treffen in andere toernooien. Daarnaast komt er plots een (klein) vraagteken achter een deelname aan de Premier League, na het WK het belangrijkste toernooi van het jaar. Vorig jaar debuteerde onze Belg op dat event met een knappe vijfde plaats, maar alleen de top 4 van de wereld plaatst zich automatisch.

  Naam Prijzengeld
  1. Gerwyn Price £1,206,750
  2. Peter Wright £1,191,500
  3. Michael van Gerwen £656,750
  4. James Wade £564,750
  5. Michael Smith £540,750
  6. Gary Anderson £487,500
  7. Jose de Sousa £429,750
  8. Jonny Clayton £415,250
  9. Dimitri Van den Bergh £408,750
  10. Rob Cross £357,000

  De overige 6 plaatsen worden via wildcard verdeeld. Spelers die het voorbije seizoen een major konden winnen, krijgen meestal zo'n ticket. Van den Bergh won er geen enkele, maar bereikte wel twee keer de finale…

   

  Na zijn slechte WK wordt dat dus een dubbeltje op zijn kant. Ryan Searle, Luke Humphries en WK-revelatie Callen Rydz liggen namelijk op de loer. Normaal wordt het deelnemersveld meteen na de WK-finale aangekondigd, maar dit jaar wordt uitzonderlijk nog enkele weken gewacht.

  Er zou onenigheid zijn tussen de PDC en Sky Sports over de wildcards, met Fallon Sherrock waarschijnlijk als voornaamste discussiepunt.


  Veel spelers hebben zich al uitgesproken tegen de deelname van de beste vrouw op het circuit. Zij zijn van mening dat ze haar ticket zélf moet afdwingen - en niet mag krijgen omwille van haar commercieel interessante troeven voor de rechtenhouder. Sherrock beschikt namelijk niet over een tourkaart.

  De discussie over een deelname van Fallon Sherrock kunnen belangrijk worden voor Dancing Dimi.

  Huybrechts zakt, De Decker stijgt

  En de twee andere Belgen die zich toonden op het WK?

  Ondanks een bijna-stunt in de derde ronde tegen nummer één Gerwyn Price zakt Kim Huybrechts naar plaats 35. Om zeker te zijn van een plek in de hoofdtabel van de UK Open en het WK moet hij proberen nog minstens drie plaatsen te stijgen.

   

  En ook wat goed nieuws: Mike De Decker komt na zijn zege in de eerste ronde de top 64 binnen. Daarmee stelt hij zijn tourkaart in de PDC voor de komende twee seizoenen veilig. 

  Naam Prijzengeld
  35. Kim Huybrechts £123,000
  59. Mike De Decker £53,000

  Kim Huybrechts valt uit de top 32.