Djokovic krijgt medische uitzondering en zal spelen op Australian Open

  Novak Djokovic.

  Novak Djokovic zal binnen twee weken deelnemen aan de Australian Open. Daar was lange tijd twijfel over omdat de Serviër geen klaarheid wou scheppen over het feit of hij al dan niet gevaccineerd is. Op Instagram schrijft hij nu dat hij een medische uitzondering gekregen heeft en zo dus naar Australië mag reizen.

  Er staat voor titelverdediger Djokovic veel op het spel in Australië. Hij kan er zijn 21e grandslamtitel winnen en zijn 10e titel op de Australian Open. Daarmee zou hij twee keer in de geschiedenisboeken van het tennis komen.

   

  Maar lange tijd was er onduidelijkheid over de deelname van de Serviër. De organisatie van de Australian Open en de Australische staat Victoria (waar Melbourne ligt) eisen dat spelers gevaccineerd zijn. De nummer 1 van de wereld heeft nooit willen bevestigen of hij al dan niet dubbel gevaccineerd is.

   

  Het lijkt er alleszins op dat dat niet het geval is want nu reist hij af naar Australië met een medische vrijstelling, zo omschrijft hij het zelf op Instagram. Hij zou zich dus niet moeten laten vaccineren en mag zo deelnemen aan het toernooi.

   

  Zogenoemde vrijstellingsvergunningen worden in Australië inderdaad soms toegekend, maar dan moet daar wel een gegronde reden voor zijn zoals een acute hartaandoening, een andere ernstige ziekte, een recente coronabesmetting of in sommige gevallen ook een slechte reactie op een vorig vaccin. 

  Australian Open: "Medische experts beoordeelden verzoek van Djokovic"

  De organisatie van de Australian Open gaf na de post van Djokovic meer toelichting. "Twee onafhankelijke panels van medische experts hebben het verzoek van Djokovic voor een vrijstelling beoordeeld. Zij kwamen tot de conclusie dat hij in aanmerking komt voor een vrijstelling."

   

  "We hebben eerlijke en onafhankelijke protocollen opgesteld om zulke verzoeken te beoordelen", voegt toernooidirecteur Craig Tiley er nog aan toe. "Hierdoor zijn we er zeker van dat de Australian Open 2022 veilig en leuk voor iedereen is."