Genk en Waasland-Beveren krijgen alternatieve sanctie voor anti-Waalse gezangen

  Club Brugge won de bekermatch na strafschoppen.

  Genk en Waasland Beveren moeten een creatieve campagne voeren tegen discriminerende en racistische spreekkoren en beledigingen. Dat kregen beide voetbalclubs opgelegd van de discriminatie- en racismekamer van de voetbalbond voor anti-Waalse gezangen in hun stadions.

  Voor Racing Genk gaat de sanctie over incidenten tijdens de bekerwedstrijd tegen Club Brugge op 1 december. De supporters van Waasland-Beveren misdroegen zich op 19 november tijdens een competitiewedstrijd in 1B tegen Moeskroen.

   

  Beide supportersgroepen scandeerden anti-Waalse slogans, zoals "les Wallons c'est du caca." In het geval Racing Genk kwam daar ook nog "Alle boeren zijn homo" bij. Het zijn spreekkoren die voor de voetbalbond niet door de beugel kunnen.

   

  Beide clubs krijgen een alternatieve straf opgelegd. Die houdt onder meer in dat ze een creatieve campagne moeten voeren tegen discriminerende en racistische spreekkoren en beledigingen.

   

  Voorts suggereert het orgaan ook om Franstalige spelers van de club "op een creatieve manier" te betrekken bij de sanctie, bijvoorbeeld door ze de boodschap "nous ne sommes pas du caca" te laten brengen. 

   

  Als de clubs tegen 15 maart niet bewijzen dat ze acties hebben ondernomen, krijgen ze een boete van 5.000 euro.

  Lees ook: