Tom Colsoul zit in quarantaine in Dakar: "Een nachtmerrie"

  Tom Colsoul is een veteraan van vele oorlogen in de Dakar, maar hij mocht dit jaar niet starten door een positieve coronatest.

  Tom Colsoul baalt als een stekker in Saudi-Arabië. De veteraan van vele Dakar-oorlogen zit in quarantaine in Jeddah, waar hij enkele dagen voor de start van de 44e Dakar positief testte op corona. "Ik voel me topfit. Sinds april was ik met dit project bezig.  Dit is goed voor 1 keer, geen 2 keer." 

  Colsoul maakte al 16 Dakars mee. In 2012 won hij met de Nederlander Gerard de Rooy het klassement bij de vrachtwagens. In 2019 eindigde hij als corijder van de Pool Przygonski als vierde, zijn beste resultaat bij de wagens.

  Dit jaar zou hij zijn ervaring ten dienste stellen van debutant Guillaume de Mévius in een SSV. Maar dat viel plotsklaps in het water. De Amerikaan Kellon Walch zit nu aan de zijde van De Mévius, Colsoul hoopt over enkele dagen terug te keren naar België.

  Hij verblijft na zijn positieve test nog altijd in Jeddah. De ontgoocheling bij Colsoul is nog niet verdwenen. "Ik kan alleen maar zeggen dat het voor mij een ware nachtmerrie is."

  "Sinds april ben ik met dit project bezig. Andere aanbiedingen heb ik afgeslagen. Ik wou absoluut naast Guillaume zitten, wanneer hij zijn eerste Dakar zou rijden."

  "Voor mij was dit een enorme uitdaging om dit alles tot een goed einde te brengen. Je steekt al je energie in een mooi project. Een test van 3 seconden haalt vervolgens alles onderuit. Dat is heel pijnlijk en dringt nu ook pas goed door. De teleurstelling is enorm."

  "Ik voel me topfit"

  Colsoul zit in quarantaine en is niet ziek. "Iedereen vraagt hoe het met me is. Ik ben niet ziek. Ik heb misschien de voorbije dagen een kleine verkoudheid gehad. Ik voel me topfit."

  "Ik blijf minstens nog twee dagen in Jeddah. Nadien word ik opnieuw getest. Als die CT-waarden goed zijn zou ik naar huis mogen komen. Het niet kunnen meedoen aan de Dakar is één ding. Hier elke muur zeven keer opklimmen van miserie maakt het niet beter."

  "Van zodra ik thuis ben ga ik eens goed nadenken wat we in de toekomst gaan doen. Dit is goed voor een keer. Een tweede keer hoeft niet meer voor mij."