Een zeldzame kans: Clement pas 6e Belgische trainer in grote competitie

  Spelers schitterden er in overvloed, trainers waren eerder een rariteit. Philippe Clement is nog maar de zesde Belgische trainer in een halve eeuw die naar een club in één van de grote vijf competities trekt. Een overzicht.

  Raymond Goethals

  Een pionier. Trok na successen in België naar Bordeaux, dat hij vanuit de gevarenzone naar een 6e plek leidde. Bijna tien jaar later keerde "De Tovenaar" terug naar de wereldberoemde wijnstreek. Opnieuw met succes: hij werd vice-kampioen achter Marseille - meteen ook zijn volgende bestemming. Bij l'OM was Goethals de auteur van één van de meest glorierijke hoofdstukken uit de clubsgeschiedenis, met twee landstitels en de Europacup I. 

  1979-1980 Girondins de Bordeaux  34 matchen
  1989-1990 Girondins de Bordeaux  41 matchen
  1991-1993 Olympique de Marseille 109 matchen

  Georges Heylens

  Na zijn titel van "Trainer van het Jaar" in 1984 bij Seraing trok Georges Heylens naar het Franse Lille. De voormalige smaakmaker van Anderlecht stond maar liefst 189 wedstrijden aan het roer bij de Noord-Franse club. Hij coachte er onder meer landgenoten Erwin Vandenbergh en Philippe Desmet. Heylens parkeert Lille elk seizoen in de middenmoot.

  1984-1989 Lille OSC 189 matchen

  Eric Gerets

  Na landstitels bij Lierse, Club Brugge en PSV ging het trainersavontuur van Eric Gerets richting Duitsland. Bij FC Kaiserslautern had "De Leeuw" een goed jaar de touwtjes in handen. Na zijn ontslag kreeg Gerets bij Wolfsburg een nieuwe kans in de Bundesliga. De Belgische succescoach bracht de Volkswagenstad in vervoering door enkele weken aan de leiding te staan, maar eindigde uiteindelijk 9e. Een conflict met manager Thomas Strunz leidde tot zijn vertrek.

   

  In 2007 werd Gerets de eerste Belgische coach die in twee van de G5-landen trainer was. Zijn periode bij Marseille wordt een voltreffer - de legendarische Rode Duivel leidt Marseille van een degradatieplek naar plaats drie.

  2002-2004 Kaiserslautern 49 matchen
  2004-2005 Wolfsburg 41 matchen
  2007-2009 Marseille 67 matchen

  Marc Wilmots

  Van het veld naar de dugout. Meteen na zijn succesvolle spelerstijdperk bij Schalke 04 krijgt Marc Wilmots er in 2003 zijn kans als trainer. Dat duurt slechts enkele maanden. In de daaropvolgende jaren valt de naam van Wilmots meermaals als ze in Gelsenkirchen zoeken naar een coach, maar zonder gevolg.

  2003 Schalke 04 8 matchen

  Ariël Jacobs

  De laatste "voorganger" van Philippe Clement. Het Franse Valenciennes haalde in 2013 Ariël Jacobs binnen als coach. Een mislukt huwelijk, want de club degradeerde dat seizoen uit de Ligue 1. Het contract van Jacobs werd beëindigd.

  2013-2014 Valenciennes 29 matchen