Wereldkampioen Price werpt 9-darter, maar mist matchdarts, sterke Smith profiteert

  Gerwyn Price (l) zal zijn wereldtitel niet verlengen, Michael Smith gooide een sterke match, maar kroop op het eind door het oog van de naald.

  's Werelds nummer 1 Gerwyn Price zal zijn wereldtitel darts niet verlengen. De Welshman moest in de kwartfinale doorgaans de wet van de sterkste ondergaan tegen Michael Smith, maar hield zich knokkend in de match. Onderweg gooide hij de 3e ninedarter op dit WK, een primeur. Bij 4-3 miste Price 2 matchdarts. Er kwam een beslissende 9e set en daarin maakte Smith finaal het verschil: 5-4.

  De ninedarter van Price

  Smith grijpt Price bij de keel

  De cijfers vooraf spraken in het voordeel van Gerwyn Price en The Iceman was er ook op gebrand om zijn wereldtitel te verlengen. Maar Smith, de nummer 9 van de wereld, is op dreef.

  Het was hard tegen onzacht. Price won set 1 met een gemiddelde van bijna 110, Smith kwam tot dik 106. De Engelsman nam vlot de bovenhand in set 2 in amper 4,5 minuut.

  Smith gooide Price zoek met stevige topscores (16 180's tegenover 6) en hoge gemiddeldes, maar Price is niet voor niets nummer 1 en hield zichzelf steevast in de match.

  Onder meer met een ninedarter in de 2e leg van set 4. Hij gooide voor het eerst op tv met het minimum van 9 worpen zijn leg uit, zijn vreugde was dan ook enorm.

  Het was bovendien de derde ninedarter op dit WK, een primeur in de WK-geschiedenis. Eerder deze editie gooiden Willie Borland en Darius Labanauskas (tegen Mike De Decker) een "perfect leg".

  Smith applaudisseerde, maar was niet onder de indruk en gooide er meteen een 180 tegenaan in het volgende leg. Hij pakte de set en bracht Price aan het wankelen.

  Smith is niet onder de indruk:

  Price mist 2 matchdarts

  The Iceman leek ietwat verloren, maar op het juiste moment sloeg Price alsnog toe. Smith liet een 4-3-voorsprong in sets liggen, Price niet en lag plots in polepositie.

  De Welshman ging bovendien in discussie met iemand uit het publiek die hem iets toeriep. Hij wilde de persoon laten verwijderen. Price leek ontketend, Smith zag de match al door zijn vingers glippen. Maar voor het eerst dit toernooi miste Price niet 1 maar 2 matchdarts. Op tops en op D10. Price baalde.

  De geweldige wedstrijd kreeg wat hij verdiende: een beslissende 9e set. Smith leek de kalmte zelve, Price was wat van zijn melk. Smith kwam 0-2 voor in legs, Price kon nog 1 keer reageren, maar miste daarop een checkout van 110. Smith had hem die kans gegeven met een gemiste matchdart op D12, dat overkwam hem geen 2e keer.

  Bully Boy speelt zondag in de halve finale tegen zijn landgenoot James Wade, de nummer 4. Smith is hier met een missie: zijn verlies in de finale van het WK in 2019 rechtzetten.