Peter Genyn in Sporza Thuismatch: "Ik had saboteur er heel graag mee geconfronteerd"

  Peter Genyn beleefde een onvergetelijk jaar.

  Peter Genyn ging in 2021 van de hel naar de hemel op de Paralympische Spelen. Net voor zijn finale op de 100 meter kwam hij erachter dat zijn wheeler gesaboteerd was. "Ik ben redelijk kalm gebleven en ik ben heel veel mensen heel dankbaar", vertelt de rolstoelatleet in Thuismatch over hét sportfeit van zijn jaar.

  "Ik begrijp helemaal niet waarom iemand dat gedaan heeft"

  Voor zijn gouden race in Tokio was Peter Genyn het slachtoffer van sabotage. Drie maanden na de feiten weet de succesvolle paralympiër nog altijd niet wie de dader is.

   

  "Er loopt een klacht en de beelden van de bewakingscamera's werden opgevraagd. Maar daar is voor zover ik weet niets uitgekomen", vertelt Genyn. "Ik vind dat heel jammer, want ik had de dader heel graag geconfronteerd met de sabotage."

   

  Zelf heeft Genyn wel een vermoeden wie geknoeid kan hebben met zijn wheeler. "Ik denk dat het iemand is uit de entourage van een atleet. Want hetgeen stukgemaakt was, daar moet iemand op gesprongen zijn of tegen getrapt hebben."

  Ik heb een idee wie het gedaan heeft. Maar ik denk niet dat die persoon dan zal zeggen: "Je hebt mij ontmaskerd."

  Peter Genyn

  "Ik heb een idee wie het is, maar ik heb er hem nog niet over aangesproken. Ik vind dat ook heel lastig omdat je niet 100 procent zeker bent. Het blijft een gok. Ik veronderstel ook niet dat die persoon dan zal zeggen: "Je hebt mij ontsmaskerd.""

   

  Genyn weet nog altijd niet wat de saboteur bezielde op die bizarre dag. "Ik begrijp helemaal niet waarom iemand dat gedaan heeft."


  "Telkens als ik naar die medaille kijk, ben ik trots. Ik kan me niet voorstellen dat je trots bent als je die medaille zou winnen door iemand anders te saboteren."

  "Graag nog een olympische medaille in Parijs 2024"

  Peter Genyn is 45. Aan stoppen denkt hij nog niet. "Ik wil nog heel graag enkele olympische medailles extra in mijn kast hangen."

   

  "Het is een beetje een verslaving, aan de top staan en aan de top willen blijven staan. Al is dat laatste heel moeilijk. In Parijs 2024 zou ik nog eens graag een medaille willen winnen."

   

  Is Genyns carrière ook zonder olympische medaille in Parijs geslaagd? "Ja, ik had op voorhand zeker getekend voor mijn erelijst."

   

  "Toen ik met sporten begon, was het een droom om ooit naar de Spelen te gaan. Ondertussen heb ik al 4 Spelen achter de rug. Ik ben zeker tevreden over mijn carrière."

  Beluister de aflevering met Peter Genyn als podcast