Wielerbond: "Eerder drankverbruik inperken dan aantal toeschouwers beperken bij veldrijden"

  Voorlopig blijft publiek niet toegelaten bij sportwedstrijden, maar een nieuw overlegcomité heeft voor hoop gezorgd voor het BK veldrijden in Middelkerke. 

  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zette de deur op een kier voor sportwedstrijden met publiek. Het is daarvoor wachten op een nieuw overlegcomité, maar de hoop op een BK veldrijden met toeschouwers is er.

   

  "Er blijft een beetje hoop hangen en als die hoop er niet doorkomt, dan zijn we klaar om naar de Raad van State te gaan en publiek af te dwingen", zegt Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, waar het BK veldrijden zal plaatsvinden.

   

  "Het is compleet onlogisch dat je bijna je schoenlepel nodig hebt om op de Meir in Antwerpen te geraken, maar in de frisse lucht van de duinen en het strand mogen geen paar duizend mensen verzamelen om naar de cross te komen kijken."

  Het kan overwogen worden om bijvoorbeeld het drankgebruik in te perken. Ik zou eerder die weg opgaan, dan het aantal toeschouwers beperken.

  Bondsvoorzitter Tom Van Damme

  Hetzelfde geluid krijgen we te horen bij de Belgische Wielerbond. "Ik ben hoopvol. Er is een wil om in elk geval de situatie van het veldrijden te bekijken", zegt voorzitter Tom Van Damme.


  "Als buitensport en met de veiligheidsmaatregelen die wij voorzien en de discipline die de organisatoren zichzelf opleggen moeten wij op een veilige manier kunnen organiseren. Wat mij betreft kan dat meteen, maar het zal wellicht eerder voor volgende week zijn."


  Van Damme lanceerde zelf het idee om toeschouwers te beperken tot 5.000. "Dat is een voorstel, maar voor mij kan het veel meer zijn op een groot terrein zoals bij het BK in Middelkerke."


  "Het kan overwogen worden om bijvoorbeeld het drankgebruik in te perken. Ik zou eerder die weg opgaan, dan het aantal toeschouwers beperken."

  "Als er toch publiek komt, dan herzien we compensatie"

  Vorige week stond het BK veldrijden in Middelkerke (8-9 januari) nog op de helling, dan kan het toch doorgaan zonder publiek. Kan er nu weer omgeschakeld worden om toch toeschouwers te ontvangen?

   

  "Ik sta in contact met organisator Golazo", zegt Dedecker. "We moeten kijken of alles nog mogelijk is, maar als we vanaf maandag kunnen mobiliseren, dan kunnen we er nog voor gaan. Als we de kans krijgen, dan zullen we er alles aan doen om zo'n mooi BK in de duinen te organiseren zoals het moet."

   

  Met of zonder toeschouwers, het BK zal zeker plaatsvinden, bevestigt Dedecker nog een keer. "Ik heb een overeenkomst met de Belgische Wielerbond. Als er nu toch publiek kan komen, dan zullen wij de compensatie herzien."