Stapt Wielerbond naar Raad van State voor veldritten? "5.000 toeschouwers moet kunnen"

  De Belgische wielerbond vraagt aan de regeringen van België om de strenge maatregelen rond het veldrijden opnieuw te bekijken. Anders stapt het net als de cultuursector naar de Raad van State.

  Gisteren schorste de Raad van State de sluiting van de cultuursector. Dat zet de deur misschien open voor sportevenementen om ook naar de Raad van State te trekken om de coronamaatregelen (sport zonder toeschouwers) aan te vechten.

   

  "We hebben met interesse gezien wat er beslist is voor de cultuursector en we gaan dat toch bekijken", zegt Tom Van Damme, voorzitter van de wielerbond in De Ochtend op Radio 1. En dan denkt Van Damme in eerste instantie aan de veldritten die nu zonder toeschouwers moeten plaatsvinden.

   

  "We denken dat we enkele argumenten op tafel hebben liggen die ervoor zorgen dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. Onze juristen zijn aan het bekijken of we naar de Raad van State stappen als dat nodig is." De vraag is dan of ook voor het veldrijden de maatregelen disproportioneel en onvoldoende gemotiveerd zijn.

   

  Van Damme hoopt dat het niet zover hoeft te komen en doet een oproep aan het overlegcomité, dat later vandaag digitaal bij elkaar komt. "We vragen dat de maatregelen herbekeken worden: kijken wat er teruggedraaid kan worden of kom met duidelijke argumenten. En dat wordt best besproken op het overlegcomité voor alle sectoren apart naar de Raad van State stappen."

  "Maximum aantal van 5.000 toeschouwers"

  Wat zijn dan de argumenten die de Wielerbond op tafel heeft liggen voor het veldrijden? "Het parcours strekt zich uit over enkele kilometers en de toeschouwers kunnen uit elkaar staan aan beide zijden van het parcours in open lucht. Er zou moeten gewerkt kunnen worden met een maximum aantal toeschouwers van 5.000. Anders kunnen de organisatoren niet overleven."

  Bekijk: ook de sportwereld wil weer publiek toelaten