Ann Wauters in Sporza Thuismatch: "Sportief is Emma Meesseman me al voorbij"

  2021 was het afscheidsjaar van Ann Wauters (41). Het Belgische basketbalicoon zwaaide af bij de Belgian Cats op de Olympische Spelen in Tokio. In Sporza Thuismatch blikt Wauters nog een keer terug en strooit ze met lof voor Emma Meesseman. "Ze leest op zo'n natuurlijke wijze het spel zo goed."

  "Geen Sportvrouw van het Jaar voelt niet als gebrek aan erkenning"

  Emma Meesseman werd in 2020 verkozen tot Sportvrouw van het Jaar, een trofee die Ann Wauters nooit kreeg in haar lange carrière. "In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik die trofee niet gemist heb", vertelt Wauters.

   

  "Mijn topjaren vielen samen met die van Kim Gevaert, Tia Hellebaut, Justine Henin en Kim Clijsters. Dat waren toch ook iconen in België. Ik was oprecht blij dat ik in dat rijtje hoorde als lid van een ploegsport."

   

  Voelde dat niet als een gebrek aan erkenning? "Nee, echt niet. Basketbal blijft een teamsport. De evolutie die we met de Belgian Cats gemaakt hebben in de afgelopen 6 jaar is de ultieme bekroning, daar moet ik geen prijs voor krijgen." Wauters kreeg deze maand wel een Lifetime Achievement Award op het Sportgala.

  Ik vind het geen gebrek aan erkenning dat ik nooit Sportvrouw van het Jaar ben geworden.

  Ann Wauters

  "Emma Meesseman is de meester van de eenvoud"

  Emma Meesseman volgde in de voetsporen van Ann Wauters aan de top van het basketbal en nam de fakkel over. "Ze heeft een beetje dezelfde weg afgelegd, maar als speelster is Emma veel vollediger", strooit Wauters met lof.

   

  "Ze heeft zo'n goeie visie, voelt alles goed aan en heeft ook een driepuntshot. Ze heeft alles onder controle en leest op zo'n natuurlijke manier het spel zo goed. Dat is onwaarschijnlijk goed, ik denk dat wij dat niet beseffen."

   

  Wauters illustreert het met een anekdote. "Als we samen waren bij de nationale ploeg, dan had ik af en toe zin om mij neer te zetten en te kijken naar hoe ze het spel leest."

   

  "Het lijkt allemaal zo eenvoudig en ze doet het zo fantastisch mooi. Ze is de meester van de eenvoud en dat is toch een krachtige eigenschap", vindt Wauters.

   

  "Puur sportief is ze me al voorbij, ze heeft haar eigen carrière op haar manier. Hoe ze  haar teams in verschillende landen naar een beter niveau stuwt en zichzelf blijft, dat vind ik mooi."

  Beluister de aflevering met Ann Wauters als podcast