Oezbeekse wonderboy wint WK rapid, geen "triple crown" voor Carlsen

  Nodirbek Abdoesattorov verovert zijn eerste grote schaaktitel.

  De 17-jarige Nodirbek Abdoesattorov heeft alle grote jongens in de schaakwereld tussen zijn boterham gelegd op weg naar de wereldtitel rapid. Magnus Carlsen had gehoopt zijn wereldtitel in de snellere variant te kunnen verlengen en zo de triple crown (klassiek, rapid en blitz) omhoog te kunnen steken, maar ook hij botste op het Oezbeekse supertalent.

  Nog geen 3 weken na zijn 5e wereldtitel in het klassieke schaken tekende Magnus Carlsen in Warschau present om er zijn wereldtitel rapid te verdedigen. Ook zijn WK-uitdager Jan Nepomniasjtsji was, ondanks zijn pijnlijke ervaring in Dubai, weer van de partij, net als 180 andere schakers.

   

  Het WK rapid werd volgens het Zwitserse systeem afgewerkt, een soort laddercompetitie waarbij je in 13 rondes (met partijen van 15 minuten) voortdurend klimt en stijgt in de ranking.

   

  Na 2 dagen was Carlsen de enige leider en leek er geen vuiltje aan de lucht voor een 4e wereldtitel in dit onderdeel. Maar in zijn eerste partij op de slotdag liep het mis. Tegen de Oezbeekse sensatie Nodirbek Abdoesattorov overspeelde hij zijn hand en liep hij in het slot in het mes.

   

  Een nederlaag waarvoor Carlsen een zware prijs betaalde, want uiteindelijk eindigde hij wel op gelijke hoogte met de latere winnaar, maar door een ingewikkelde berekening greep hij toch naast de tiebreak voor de titel. Carlsen deed achteraf zijn beklag over het "compleet idiote systeem".

   

  Zo mocht Abdoesattorov het in de "finale" opnemen tegen de herrezen Nepomniasjtsji, die bewees dat hij zijn afgang op het klassieke WK goed verteerd had. De titel zat er wel opnieuw niet in voor "Nepo", want in de tweede partij blitz (waarbij elke speler slechts 3 minuten op de klok krijgt) pakte jonge wolf Abdoesattorov hem op weergaloze wijze in. De Oezbeek kroont zich zo op zijn 17e tot de jongste wereldkampioen rapid.

  Kostenjoek wint bij de vrouwen, de komende dagen WK blitz

  Gelijktijdig met de mannen werkten ook de vrouwen hun WK rapid af in Warschau. Het werd een triomf voor de Russin Aleksandra Kostenjoek, die geen enkele van haar 11 partijen verloor. De wereldkampioene van 2008 in het klassieke schaken liet zo zien dat ze nog altijd tot de wereldtop behoort.

   

  Met dit WK rapid is het schaakfeest in Polen nog niet afgelopen. De komende twee dagen staat ook nog de wereldtitel blitz op het spel. Hier is Magnus Carlsen nog meer favoriet dan anders, want hij wist de titel al 5 keer te veroveren, waaronder de laatste 3 edities.

  Cruciaal moment in het WK: Abdoesattorov dient Carlsen zijn enige nederlaag toe